Hírek

2009.06.05. 12:58

Kútba esett Kína legnagyobb külföldi tőkebefektetése

Az angol-ausztrál bányászati konszern elvetette a kínai Aluminium Corporation of China (Chinalco) társasággal való 19,5 milliárd dollár összegű szerződést, amelynek létrejötte esetén 18 százalékra növekedhetett volna a Chinalco tulajdoni részesedése a Rio Tintóban.

BBC News - VG Online

Ehelyett a Rio Tinto a rivális BHP Billitonnal való közös vállalkozás mellett döntött. A Chinalcoval való szerződést eredetileg februárban jelentették be, ekkor a nyersanyagárak alacsonyak voltak.

Azóta azonban erőteljes áremelkedés ment végbe és a szerződés feltételei mostanra kevésbé előnyösek – írja a BBC.

A kínai társaság mély csalódottságának adott hangot a szerződés elutasítása miatt, amely – ha létrejött volna – Kína legnagyobb, külföldi cégben megvalósított tőkebefektetése lehetett volna.

Londonban pénteken az angol-ausztrál bányászati óriás és a Chinalco közti szerződés kútba esésének hatására 10-12 százalékkal emelkedtek a Rio Tinto és a BHP Billiton részvényárfolyamai. A Rio Tinto 195 millió dolláros kártérítést fizet a kínai cégnek a szerződés meghiúsulásáért.

A témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!