Hírek

2009.06.30. 10:52

Kommerszant: Moszkva rekord árajánlattal fúrja a Nabucco-t

Oroszország újabb, ezúttal egészen sikeres kísérletet tett arra, hogy értelmetlenné tegye a nyugati országok által tervezett Nabucco gázvezetéket, írta kedden az orosz-azeri gázügylet kapcsán a Kommerszant című orosz lap, amelynek értesülése szerint Moszkva kész rekordárat fizetni az energiahordozóért.

MTI eco

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat és az azeri állami földgázipari vállalat vezetői Dmitrij Medvegyev orosz és Ilham Aliyev azeri elnök hétfői bakui megbeszélése alkalmából írtak alá megállapodást, amelynek értelmében Oroszország jövő januártól nagy mennyiségben vásárol azerbajdzsáni földgázt.

A Kommerszant emlékeztetett: Moszkva és a Gazprom szeretné kiszorítani az azeri lelőhelyekhez való hozzáférésből a Nyugatot, amely az Oroszországot megkerülő Nabucco gázvezeték kiépítésével kíván földgázt importálni a Kaszpi-tenger térségéből. Az újság idézte Medvegyev és Aliyev kijelentését, amely szerint a hétfői megállapodás mentes minden politikai szándéktól, de úgy vélte, hogy ebben nyilvánvalóan a két államfő maga sem hisz.

Oroszország kezdetben évente 500 millió köbméter földgázt vásárol Azerbajdzsántól, de fokozatosan növelni fogja az importmennyiséget, sőt, a Gazpromot felveszik - az európaiak által a Nabucco majdani egyik fő forrásának tekintett - Sah-Deniz lelőhelyen kitermelendő földgáz potenciális vevőinek listájára.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!