Hírek

2009.06.24. 15:06

Kizárják az MDF-et az Európai Néppártból?

Ki is zárhatják az MDF-et az Európai Néppártból amiatt, hogy Bokros Lajos az újonnan alakult konzervatív frakcióhoz csatlakozik az Európai Parlamentben - értesült az InfoRádió.

InfoRádió

A neve elhallgatását kérő, Európai Néppárt tisztviselő azt mondta: előfordulhat, hogy kizárják az MDF-et a pártcsaládból, annak szabályzata ugyanis úgy szól, hogy a Néppárt teljes jogú tagjának EP-képviselője a néppárti frakció tagja kell, hogy legyen.

A brit konzervatívok hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy 26 képviselőjük kilép a néppárti frakcióból és új képviselőcsoportot alakít. Fő szövetségesük a cseh és a lengyel konzervatív párt. Ehhez csatlakozik végül Bokros Lajos, MDF-es képviselő is. A három ország jobboldali keresztény erőiről ismeretes, hogy euroszkeptikusak és antiföderalista módon képzelik el az Európai Uniót.

Az új frakcióba képviselőt delegáló többi konzervatív pártot nem fenyegeti a kizárás vagy szankció veszélye, azok ugyanis nem vagy csak társult tagjai a Néppártnak, és így a frakciós szabályok rájuk nem vonatkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!