Hírek

2009.06.16. 07:50

Kelendőbbek a fapados mobilok

Végletessé válik a világ mobiltelefon-piaca a következő években. Iparági elemzők szerint a legjövedelmezőbbnek egyfelől a belépőszintű, másfelől az okos telefonok gyártása ígérkezik, az ok a felvevőpiac átalakulása.

VG Online - Sági Gyöngyi

A recesszió nem kerülte el ezt a korábbi években dinamikusan növekvő ágazatot sem, s ma már látni, hogy a mielőbbi kilábalásban főként az olcsó készülékeket felszívó fejlődő országok segíthetnek. A következő öt évben ugyanis a világ új mobil-előfizetőinek 80 százaléka a feltörekvő térségekből származik. Így, főként ezekre az országokra építve, 2014-ig évi 22 százalékkal, 700 millió darab fölé nőhet a fapados telefonok piaca – állítja legfrissebb felmérésében az amerikai Juniper Research. A teljes globális mobiltelefon-piac jelenleg nem haladja meg az évi 300 millió darabot.

Banglades, Pakisztán és India jelenleg azok az országok, ahol az öt dollár alatti költséggel gyártott készülékek nagy tételben, haszonnal találnak gazdára, de már itt sem feltétlenül csak az olcsóság számít. Szakértők szerint a telefongyártóknak és a szolgáltatóknak közösen kell dolgozniuk a megfelelő üzleti modellen és az újszerű, eddig inkább csak az internetes oldalakra jellemző közösségi jellegű szolgáltatásokon is.

Az okos telefonok piaca is gyors ütemben nőhet a következő öt évben. Tavaly az ebbe a kategóriába sorolható készülékek aránya a világszerte eladott összes mobilhoz képest még csak 13 százalék volt, nagyjából ez a mutató fedi le a magyarországi viszonyokat is. Öt esztendő múlva viszont már 27 százalékot képvisel majd a globális éves eladásokból az okos telefonok részesedése.

A cikk még nem ért véget, olvassa itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!