Hírek

2009.06.16. 16:56

Így spórol kétmilliárdot a külügy: Íme a bezárandó képviseletek listája!

Négy nagykövetséget és nyolc főkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel; az átszervezéssel évi kétmilliárd forintot spórol a tárca - mondta Balázs Péter külügyminiszter.

MTI

Európában csak a luxemburgi nagykövetséget zárja be Magyarország. Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárja be kapuit a magyar nagykövetség. A főkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paulo-i, a hongkongi és a Sydney-i szűnik meg - mondta a miniszter.

A nemzetközi szervezetekhez akkreditált képviseletek közül hármat összeköltöztetnek az ugyanabban a városban lévő másikkal. Párizsban az UNESCO képviselet a helyi magyar nagykövetségre, Genfben a WTO képviselet az ENSZ képviseletre költözik, Bécsben pedig az EBESZ és az ENSZ képviselet költözik össze.

"Ma úgy látjuk a minisztérium felelős vezetőivel együtt, hogy ezeket a lépéseket meg kell tenni. Lehet, hogy holnap vagy holnapután másutt új képviseletet nyitunk. Minden ország zár be és nyit képviseleteket" - mondta Balázs Péter.

A bezárások hetven munkatársat érintenek, de mindenkinek lesz helye a tárcánál, senki nem kerül az utcára - fűzte hozzá.

Az átszervezés után még nagyobb szerepe lehet a tiszteletbeli konzuloknak, megpróbálják még jobban bevonni őket a tényleges konzuli ügyekbe. Jelenleg több mint kilencven országban több mint kétszáz tiszteletbeli konzulja van Magyarországnak.

A képviseletek ingatlanjai a nemzeti vagyonkezelő kezében vannak, a Külügyminisztérium az eladáshoz szükséges feltételek megteremtésében segíthet. Az értékesítésből befolyó pénz is a központi költségvetésbe kerül - mondta Balázs Péter.

A bezárásokkal évente kétmilliárd forintot spórolhat meg a Külügyminisztérium - fűzte hozzá. Az érintett országokat még kedden tájékoztatják a magyar képviseletek bezárásáról.

Balázs Péter korábban elmondta: legalább ötven százalékban hamis hírek jelentek meg a külképviseletek bezárásáról. Számos külképviselet korábban tiltakozott a bezárások ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!