Hírek

2009.06.08. 10:59

Hatalmas veszteség érte a légitársaságokat!

A nemzetközi légitársaságok vesztesége idén elérheti a 9 milliárd dollárt - hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) Kuala Lumpurban tartott értekezletén.

Reuters - VG Online

Ez az összeg csaknem kétszerese a három hónappal ezelőtt közzétett prognosztizált számnak. A várható nagyobb veszteség az üzemanyagok drágulásának és a légi szállítás iránti kereslet csökkenésének a következménye. "Az ágazat most került a legnehezebb helyzetbe" - jelentette ki a Reutersnek nyilatkozva Giovanni Bisignani, az IATA vezérigazgatója.

Ám vannak optimizmusra okot adó jelek. John Leahy, az Airbus kereskedelmi igazgatója szerint bár 2009 nehéz év lesz, a United Airlines 150 új repülőgépet készül rendelni tőlük vagy a rivális Boeingtől, ez pedig a piac újraéledésének jele.

Világszerte mintegy 4 000 repülőgép vár leszállításra a következő három évben, ami a jelenlegi globális légi flotta 17 százaléka - mutatott rá Bisignani.

Az IATA becslése szerint az ágazat üzemanyag-fogyasztása idén 59 milliárd dollárral 106 milliárd dollárra csökken, az árbevétel pedig 80 milliárd dollárral mérséklődik 448 milliárd dollárra a globális gazdasági válság miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!