Hírek

2009.06.25. 17:05

Háború és káosz az élelmiszerkódex körül - Nyomásgyakorlás!

Nyomásgyakorlásnak tartja az élelmiszerláncok érdekeit képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), hogy parlamenti képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról.

VG Online

A szövetség közleményében az FVM-et hibáztatja e lépésért. Az érdekképviselet szerint Gráf József agrárminiszter többször kijelentette, hogy a törvényalkotási folyamat nem indul meg, ha az úgynevezett élelmiszerkódex létrejön.

Mint ismert, e megállapodást áprilisban fogadták el a termelők, a feldolgozók és a kereskedők képviselői, de az aláírók ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) később versenyfelügyeleti eljárást indított a szöveg egyes pontjai – például a hazai és a külföldi áruk 80-20 százalékos forgalmazási arányának rögzítése – miatt. A vizsgálat nyomán ágazati vita robbant ki arról, hogy a dokumentum a július elsejei tervezett időpontban hatályba léphet-e. Az OKSZ szerint az agrártárcát „súlyos felelősség” terheli azért, hogy a versenyhivatali eljárás megindult. A szövetség tegnap nem vett részt az aláírók részvételével megtartott FVM-es kódexegyeztetésen sem.

Az agrártárca továbbra is arra törekszik, hogy a dokumentum július elsejétől az eredetileg aláírt formában lépjen életbe – közölte Dékány András, a minisztérium szóvivője. Hozzátette: az FVM nem kezdeményezett törvényjavaslatokat, hanem azokat – ötpárti támogatottsággal – országgyűlési képviselők nyújtották be – írja a Világgazdaság.

Nagyon keménynek tűnik, hogy a javaslat 5-15 százalékos büntetést írna elő a bűnösnek talált kereskedőláncokra: mivel a 15 vezető kereskedő mindegyikének forgalma meghaladja a 40 milliárd forintot, a bírság kétmilliárd forintról indul.

Hogy mi késztetheti a kormányt a GVH elleni frontnyitásra, és, hogy ekkor a Versenyhivatal hogyan védekezne, megtudhatja a Világgazdaság Online oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!