Hírek

2009.06.04. 11:42

Fidesz - 16 mandátum, MSZP - 5, Jobbik - 1

Alacsony a részvételi hajlandóság és a Jobbik még akár meglepetést is okozhat.

HVG - Medián

Mérsékelt részvétel és elsöprő Fidesz-győzelem várható a vasárnapi EP-választáson. A kisebb pártok közül a Jobbik bejutása biztosnak tűnik, de az MDF-nek és az SZDSZ-nek is van még némi esélye, hogy mandátumot szerezzen – derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.

Az EP-választási kampány hatásának szinte semmi jele a közvéleményben. Ez abból is látszik, hogy a pártok támogatottsága a kormányválság tavaszi kirobbanása óta lényegében nem változott. A teljes szavazókorú népességben az MSZP továbbra is 16, a Fidesz pedig 44 százalékon áll, függetlenül attól, hogy egy „most vasárnapi” országgyűlési vagy a június 7-ei európai parlamenti választásról van-e szó. Igaz, a kampány során valamivel nagyobb médiafigyelemhez jutott és ezért jobban is látszódó kisebb pártok támogatottsága valamelyest nőtt.

Bármennyire fontos lehet is politikai értelemben, hogy a kisebb pártok közül melyik képes átlépni a bejutási küszöböt, a közvélemény-kutatási adatok alapján ezt nagyon nehéz előre jelezni. Az biztos, hogy erre egyértelműen a Jobbiknak van a legnagyobb esélye. A radikális jobboldali párt támogatottsága a teljes népességben április végén még csak 2 százalékos volt, május elején 3, május közepén pedig már 4.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!