Hírek

2009.06.23. 11:05

Elfogadhatatlanok a bíróságokat ért politikai támadások Baka szerint

A Legfelsőbb Bíróság tegnap megválasztott elnöke elfogadhatatlannak tartja a bíróságokat ért politikai támadásokat.

Magyar Rádió

Baka András az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, az ítéletekkel lehet vitatkozni, de az igazságszolgáltatás függetlenségét nem lehet megkérdőjelezni.A főbíró szerint nyitottabb bíróságokra van szükség, de nem feltétlenül úgy, hogy a bíró kamera előtt magyarázza a döntéseit, hanem bizonyos dokumentumok nyilvánosságra hozásával, egy jól működő szóvivői rendszer kialakításával, vagy úgy, hogy felkerülnek az internetre a nagy ügyek.

Baka András a legfontosabb feladatok között említette, hogy csökkenteni kell a perek hosszát, változtatni kell a bírók egyenlőtlen leterheltségén, és meg kell erősíteni az igazgatási fegyelmet.

Emellett jogalkotási lépésekre is szükség van, a magyar bíróság ugyanis alulfinanszírozott, a bírók nagyon rossz körülmények között dolgoznak, a számítógépes rendszert pedig korszerűsítésre szorul, mindehhez pedig pénz kell.

A főbíró nem kívánta minősíteni megválasztásának körülményeit, de kiállt amellett, hogy az Országgyűlés ezután is titkos szavazással válassza meg a közjogi méltóságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!