Hírek

2009.06.28. 16:05

Egyre kevesebbet érnek a fizetések - távolodunk Európától

A válság miatt visszafogott béremelések kedveznek inflációs szempontból, azonban a belső kereslet további szűkülését okozzák.

VG

Igaz, a belső piac befagyása az egyensúly javulását idézi elő, ennek azonban csak kevesen örülnek. A szakértők egyelőre a távoli jövőbe teszik azt, amikor a magyar gazdaság ismét növekedni lesz képes, még évekig az EU átlagos teljesítményét sem érjük el.

Az áprilisi bruttó átlagkereset valamivel 200 ezer forint felett volt, ez 3,5 százalékos emelkedésnek felel meg a tavalyi azonos időszakhoz képest – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó kereset még ennél is lassabban, 2,7 százalékkal növekedett, ez az infláció mértékét sem éri el.

Az első négy hónap átlagában – a jelentős januári csökkenés miatt – alig érte el az egy százalékot a bruttó béremelkedés, a nettó pedig az alatt mozog. Az átlagos reálkereset az idei első négy hónap átlagában 2,2 százalékot esett, és szakértők szerint éves szinten sincs esélye arra, hogy a pozitív tartományba kerüljön.

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban lesz olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!