Hírek

2009.06.04. 14:48

Botrány a pékeknél!

Összesen 75,6 millió forint bírsággal sújtotta a Magyar Pékszövetséget és a szervezet 17 sütőipari nagyvállalkozását a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt.

VG Online

A GVH megállapította, hogy a cégek 2006 nyarán információt cseréltek a kenyér- és pékáru átadási árának emeléséről és ebben a szövetség koordináló szerepet töltött be. A kölcsönös tájékoztatás eredményes volt, hiszen az esztendő végére megemelkedtek az árak.

A GVH 207 májusában a pékszövetség ellen indította az eljárást, amely végül 24 vállalkozásra terjedt ki. Ma kihirdetett határozatában, az 1-10 millió forint közötti bírságösszegekkel azt kívánta nyomatékosítani, hogy még az ilyen típusú információcsere sem engedhető meg.

A szövetségre ötmillió forint büntetést szabott ki, mivel korábban is elmarasztalta már. Ugyancsak figyelemmel volt a visszaesésre a Szolnoki Sütőipari Zrt. esetében - a társaságnak tízmillió forintot kell fizetnie.
Hat cégnél bizonyíték híján, egynél téves eljárásindítás miatt végzéssel megszüntették a procedúrát.

A témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!