Hírek

2009.06.23. 17:52

Bajnai Izraelben: karanténba kell zárni a Jobbikot

Bajnai Gordon miniszterelnök izraeli látogatásán a Jobbik magyarországi térnyerése is szóba került Benjamin Netanjahuval folytatott tárgyalásán.

VG Online

„Magyarország egyik legközelebbi barátja a közel-keleti térségben Izrael” – hangoztatta Bajnai Gordon Jeruzsálemben, miután találkozott Simon Peresz izraeli államfővel. A magyar kormányfő közölte, szorongva figyelik az Iránban zajló eseményeket és aggódnak a kialakult helyzet miatt. „Az, ami Iránban történik rossz is és egyben jó is, mert ritkán látni, amikor az emberek utcára vonulnak az igazukért és forradalmat csinálnak, ahogyan 1956-ban Magyarországon is történt” – mondta Peresz.

Bajnai Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésén közölte, hogy már készülnek a 2010-ben esedékes soros magyar EU-elnökségre, amelynek ideje alatt létrejöhet egy izraeli-EU csúcsértekezlet. Tárgyalások folytak Magyarország és Izrael további együttműködési lehetőségeiről, és a világgazdasági válságról is.

A magyar és az izraeli kormányfő találkozóján szóba került a Jobbik térnyerése is. A magyar kormány ezért támogatja a holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadását és szándékuk az is, hogy minden demokratikus párttal összefogva karanténba zárják a szélsőséges eszméket. Bajnai a kabinet nevében elhatárolódott a Jobbik nézeteitől és azt mondta: a szélsőséges párt olyan kérdéseket tett fel, amelyekre a vezető politikai erők nem tudtak választ adni. „Nem a kérdésfeltevéssel van probléma, hanem azzal, hogy a Jobbik válaszai vállalhatatlanok, szélsőségek, erőszakosak és antidemokratikusak” – hangoztatta Bajnai.

A Jobbik reakcióját elolvashatja a Világgazdaság Online oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!