Hírek

2009.06.16. 12:15

Az MSZP Baka újrajelölését kéri Sólyomtól

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

 Az MSZP-frakció Baka Andrást pedig arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget - ismertette a dokumentum tartalmát a politikus. Hozzátette: remélik, hogy a levélben megfogalmazottakhoz csatlakozik a többi frakció is.

Mesterházy Attila közölte, a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást, és a maguk részéről garantálják is a jelöltről szóló következő szavazás eredményességét. A levélben írtakról szólva elmondta, a köztársasági elnöki intézményhez és a parlamentarizmushoz méltatlan eredmény született a hétfői, a Legfelsőbb Bíróság elnökéről tartott titkos szavazáson. Mint mondta, az MSZP-frakció osztja az államfő véleményét, mely szerint az eredménytelen szavazással a magyar parlament súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra.

A frakcióvezető szerint ezt a csorbát kiküszöbölendő kérik Sólyom Lászlót, hogy jelölje újra Baka Andrást. Mesterházy Attila emlékeztetett arra, a szavazás előtt minden parlamenti frakció azt ígérte, támogatja a jelölt megválasztását. Hozzátette: a szocialista frakció hosszú vita után rendelt el a jelöltet támogató kötelező szavazást, amely alól egyetlen képviselő sem kért felmentést. Elmondta, azért támogatták a jelölt megválasztását, mert támogatható programot hirdetett meg, egyéves magyarországi bírói gyakorlatot szerzett, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta.

Kitért arra, hétfőn délelőtt az MSZP kezdeményezte, hogy térjenek el a házszabálytól, és titkos helyett nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek a jelöltről. Ezt akkor a másik három frakció nem támogatta - jegyezte meg.

Hozzátette: kezdeményezésükkel meg akarták előzni a kialakult helyzetet, mivel olyan hírek láttak napvilágot, amelyek arra utaltak, hogy a Fidesz-frakció másképpen fog szavazni, mint ahogy bejelentette. Arra kérdésre, honnan értesültek arról, hogy a Fidesz nemmel fog szavazni, Mesterházy Attila elmondta, több sajtóorgánumban is megjelentek olyan hírek, amelyek azzal vádoltak Sólyom Lászlót, hogy alkut kötött a szocialista frakcióval.

Hozzátette: ez irreális feltételezés, hiszen a szocialista frakció nemtetszését már korábban is az váltotta ki, hogy az államfő nem egyeztetett a jelöltről, és ehhez a gyakorlathoz Sólyom László továbbra is tartotta magát. A frakcióvezető közölte, "folyosói pletykák" is utaltak arra, hogy a Fidesznek nem áll érdekében Baka András megválasztása, mivel abban bíznak, hogy egy új összetételű parlamentben egy számukra kedvezőbb jelöltet tudnak megválasztani, adott esetben nem a jelenlegi köztársasági elnökkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!