Hírek

2009.06.15. 15:50

Áfa-körkép: „Az üzletláncok visszaélnek erejükkel”

Július 1-től emelkedik az áfa, 20-ról 25 százalékra. A pontos kihatásokról jelenleg is számos vita folyik, de egy biztos: felbolygatja a piacokat.

VG Online

Élelmiszerpiac

Időközben bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz), mert a szervezet tapasztalatai szerint az üzletláncok visszaélnek „vevői erejükkel” az áfaemelés kapcsán. A hálózatok – tartva a kereslet várható visszaesésétől – a fogyasztói árakat nem kívánják emelni, ezért a beszállítói árak négy-hat százalékos csökkentésére kényszerítik a cégeket. Így az áfanövelés többletterheit az élelmiszeriparral fizettetnék meg, a nyereségükből a fogyasztók érdekében semmit sem engednének.

Önmagában semmi különös nincs abban, hogy a kereskedők egyes költségek növekedésekor – mint amilyennek a mostani áfaemelés is minősül – árváltoztatásokat kérnek a beszállítóktól – reagált Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A gondot az okozná, ha az üzletláncok nem egyes árukat, hanem teljes cégeket akarnának kilistázni, de ilyen esetekről az OKSZ nem tud.

A szövetség egyébként az ötszázalékos áfaemelést „óriási gazdaságpolitikai baklövésnek” tartja, mivel az élelmiszer-kereslet e nélkül is hosszú ideje csökken a hazai piacon.

Vámos György hozzátette: a kereskedőknek sincsenek tartalékaik, ezért biztosra vehető, hogy az áfanövelés néhány hónap múlva végül beépül a fogyasztói árakba (hiszen a többletterheket várhatóan az élelmiszeripar sem tudja „lenyelni”).

További részleteket az áfa-emelés élelmiszerpiaci hatásairól itt olvashat. A Világgazdaság cikkét - az újság összes mai cikkével együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Lakáspiac

Heves vitákat kavart az utóbbi hetekben, hogy a július 1-jén hatályba lépő áfaemelés okozhat-e akár több százezer forintos váratlan költséget az új lakást vásárlók számára. A pénzügyi tárca szerint visszamenőleges tehernövekedéssel nem kell számolni, a szakemberek szerint azonban igen. Valójában az, hogy az áfaemelés mekkora terheléssel jár a vásárlók számára, a szerződések időzítésén és a már befizetett előlegek arányán múlik.

Például: Ha a vevő az új lakás beszerzéséhez kapcsolódó előleget június 30-ig kifizeti, ez az összeg még a jelenleg hatályos adókulccsal – vagyis 20 százalékkal – adózik. Csak az előleggel le nem fedett ellenérték – vagyis a vételár fennmaradó része – esik az új, 25 százalékos áfakulcs alá.

Bonyolultabb a helyzet, ha a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás „belenyúlik” az áfaemelés dátumába. A törvény szerint ezeket az eseteket időarányos részteljesítésnek kell tekinteni, vagyis ki kell számítani, hogy hány nap „jut” 20 és hány 25 százalékos áfára az adott elszámolási időszakból.

További részleteket a lakáspiaci kérdésekről itt olvashat

Gázár

Júliustól mintegy 20 forint tehet ki a gázárban az az importkorrekciós tétel, amit az E.ON érdekében a kormány beépít a tarifába. Ettől még júliustól továbbra is csak az áfa miatt emelkedik az ár. Októbertől viszont a tétel 3 forint körülire csökken, amit követhet az ár is.

A gázár változásának további részleteiért kattintson ide

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!