Hírek

2009.06.14. 12:07

A Porsche legalább negyedét szerezné meg Katar

A Porsche járműipari cég részvényének legalább 25 százalékát akarja Katar megszerezni. Az arab emírség törekvéséről a hétfőn megjelenő Der Spiegel című lap számol be, értesültek a hírügynökségek.

MTI

Katar az elmúlt pár hétben jutott el a döntésig, április végén még csupán tanulmányozta a részesedés vásárlásának lehetőségét. Német sajtóértesülések szerint a hét végén folytak a tárgyalások a katari belépésről, illetve hogyan tudnák az emírség jelentős részvényszerzést megakadályozni, tekintettel arra is, hogy a Volkswagen részvénytőke több mint fele a Porsche céget birtokló család, illetve a Volkswagen volt vezére, Ferdinand Piech kezében van.

A Porsche a Volkswagenben csak jelentős - állítólag 9 milliárd euróra rúgó - adósság vállalásával tudta bevásárolni magát. Lehet, hogy heteken belül eldől a Porsche jövője - írja a Spiegel, mely szerint tőkeemelést határozhatnak el a tulajdonosok, bár az ehhez szükséges 4-5 milliárd eurónyi pénz leghamarabb ősszel érkezhet a Porsche számlájára.

Katar - példátlan módon - olyan szavazati erőt akar, amivel beleszólhat a Porsche döntéseibe - vélekedik a német sajtó. A katari bevásárlási szándékról maga a katari emír értesítette nem olyan rég a Stuttgartban lévő német vállalat vezetőségét. A Porsche akkor éppen azon dolgozott, miként szerezhetné meg a Volkswagen 75 százalékát. Akkor a lapok azt írták, hogy a Porsche bankoktól már 10 milliárd eurót szerzett, de további 2 és fél milliárdra (újabb értesülések szerint 1,75 milliárdra) lenne szüksége, tekintettel meggyengült pénzügyi helyzetére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!