Hírek

2009.06.28. 12:21

A Bajnai-kormány megszorításai soha nem látott forinterősödést hozhatnak

A portfolio.hu írása szerint a forint árfolyama soha nem látott erősödés felé tart az idei második negyedéves teljesítményével.

portfolio.hu - VG Online

A hazai fizetőeszköz március 31-e óta 11 százalékkal értékelődött fel az euró ellenében, amire a közös európai valuta 1999-es bevezetése óta nem volt példa. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők többek között a szakértői kormány megszorító intézkedéseit is kiemelik ennek kapcsán - írja a portfolio.hu.

Amennyiben a forint megtartja erejét az euróval szemben a következő két kereskedési napon, akkor rekordmértékű negyedéves felértékelődést könyvelhet el - mutat rá a Bloomberg.

Az a tény, hogy a kormány végrehajtotta a megszorító intézkedéseket és a Nemzetközi Valutaalap pedig nemzetközi hitelcsomagot biztosított az ország számára megmutatta a befektetőknek, hogy a forinttal és a magyar állampapírokkal kapcsolatos félelmeik túlzottak voltak - nyilatkozta Wike Groenenberg, a Citigroup londoni feltörekvő piaci stratégája a Bloombergnek.

A forinterősödésben szerepet játszhatott a svájci jegybank frankot gyengítő intervenciója is.

Az elemzők véleményét a kormányintézkedésekről itt olvashatja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!