Hírek

2009.06.11. 16:10

10-ből kilenc menedzser beteg - a leggyakrabban lúdtalpasak

A Budai Egészségközpont, Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye ismertette tavalyi évi menedzserszűrési statisztikáinak eredményét.

VG Online

Az évi több mint 4.000 menedzserszűrést végző, és kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező intézmény felméréséből kiderül, hogy a feszített munkatempó, a pszichés terhelés, valamint a mozgásszegény életmód miatt olyan betegségek alakulhatnak ki, amelyekre gyakran csak a rendszeres szűrővizsgálatok derítenek fényt.

Az elmúlt évben az elvégzett több mint 4000 menedzserszűrés alkalmával a vizsgált páciensek közel 90 százalékénál diagnosztizáltak valamilyen megbetegedést, és közel 21.000 diagnózis született. A statisztikák rávilágítanak a prevenció jelentőségére a fokozottan leterhelt vezetői réteg életében.

„A szűrések alkalmával időben felfedezett betegségek a diagnosztizálást követően nagy arányban sikeresen gyógyíthatók. Konkrét esetekkel bizonyítható, hogy a korai stádiumú, de súlyos betegségek esetében életeket is menthet a menedzserszűrés” – mondta Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója.

A menedzserszűrések  során diagnosztizált, leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között az elhízás, a rövidlátás, a fogszuvasodás,
valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint. Ezek mellett jellemző
még a gyomorfekély, a szívtáji fájdalom, és az emésztési zavarok, de
előfordulhatnak alvási és potenciazavarok is. Az összes diagnózis
mindössze 12 százaléka volt a „Sine morbo” azaz betegség nélkül.

A vizsgált páciensek 11 százalékánál diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, ám ezek több mint 95 százaléka jóindulatú elváltozás. A csupán 2 százalékot elérő rosszindulatú daganatok 19 százaléka a bőrt, szintén 19 százaléka a nyirok és vérképző szerveket és egyenlő arányban 14-14 százaléka az emlőt, az emésztőszerveket, valamint a prosztatát érinti. Kisebb arányban diagnosztizáltak rosszindulatú elváltozást a vesében (5%), valamint a légzőszervekben (5%).

A szervrendszereket tekintve a leggyakrabban érintett területek az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek (25,8%), a szem (20,3%), valamint a keringési rendszer (11%). Ritkábban fordulnak elő a légzőrendszer és légutak (1,9%), valamint például a fül betegségei
(kevesebb mint 1 százalék). A felgyorsult munkavégzéssel járó fokozott
stresszre utalhat, hogy a vizsgálatok során 6 százalékban
diagnosztizáltak emésztőrendszeri betegségeket.

Érdekesség, hogy a legnagyobb számban – a vizsgált páciensek több
mint 9 százalékánál – előforduló betegség a lúdtalp, ezzel szemben
idegrendszeri megbetegedéseket például csak kis számban
diagnosztizáltak. A mozgásszegény életmód miatti elhízás pedig a
páciensek közel 8 százalékát érinti. Emellett a magas vérnyomás
(7,1%), a rövidlátás (5,3%), valamint a fogszuvasodás (4,4%) a
legjellemzőbb betegségek a vezetők körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!