Hírek

2009.04.26. 22:47

Videofelvétellel bizonyítaná a merénylettervet Bolívia

Hamis személyazonossággal, Jorge Hurtado Flores álnéven kötött szerződést 2008 decemberében a Santa Cruz-i COTAS telefontársasággal a múlt héten lelőtt Eduardo Rózsa Flores – közölte az ABI bolíviai hírügynökség egy La Paz-i napilapra hivatkozva, s bemutatta a szerződést és a hamis személyi igazolványt.

AS Network

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy Marcelo Sosa, az ügyben eljáró ügyész szerint videofelvétel bizonyítja, Rózsa Floresék merényletre készültek. Ezen az egyelőre be nem mutatott szalagon a „terroristacsoport” tagjai egy korábbi merénylettervről beszélnek, amelynek során az Evo Morales államfőt szállító hajót szerették volna felrobbantani. A gyanúsítottak arról is beszéltek, miként lehet nagyobb robbanást előidézni.

Az ügyész azt állította, a videofelvételt egy kulcsfontosságú tanútól kapta, aki nagyon beteg, és szeretett volna vallomást tenni egy előre hozott bírósági tárgyaláson. A felvételt technikai elemzésnek vetik alá, de „nagy a valószínűsége annak, hogy a feltételezett zsoldosok komoly dologra készültek”, mégpedig terrorcselekedetek végrehajtására – mondta Marcelo Sosa.

Ugyanakkor a bolíviai kormány kizárta, hogy nemzetközi vizsgálat tisztázza a terrorizmussal gyanúsított, április 16-án erőszakkal felszámolt csoport ügyét. Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere egy sajtótájékoztatón kijelentette: a nyomozásnál végérvényesen a bolíviai hatóságokra kell hagyatkozni, „meg kell bízni bennük”. A bolíviai képviselőház többpárti különleges bizottsága például átvizsgálja Rózsa Flores Eduardo bankszámláit, hogy kiderítse az általa vezetett állítólagos terroristasejt finanszírozásának forrását.

A bolíviai kormány egyik miniszterhelyettese eközben azt mondta, országa pert fontolgat Kepes András ellen, amiért a magyar újságíró nem hozta nyilvánosságra az Eduardo Rózsa Floresszel készült interjút. Szerinte ugyanis Kepes ezzel eltitkolt és fedezett egy terrorista-összeesküvést. Az újságíró ugyanakkor úgy véli: az interjú egyáltalán nem utalt bűncselekményre, hiszen Rózsa Flores egyértelművé tette, hogy védelmi szándékkal utazott Bolíviába. Egészen pontosan a Santa Cruz-i autonómiát igyekezett megvédeni. Így szerinte nem követett el hibát azzal, hogy nem értesítette a hatóságokat. Kepes Andrást egyelőre semmilyen hatóság, sem magyar, sem külföldi nem kereste meg az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!