Hírek

2009.04.23. 15:36

Montenegró tiltakozik egy Albániában építendő atomerőmű terve ellen

Az Albánia és Horvátország által közösen kivitelezendő – atomerőmű terve súlyos aggodalmakat váltott ki Montenegróban, mert egy, a határaihoz közeli ponton jelölték ki a létesítmény helyét.

VGO

A komplexumot a Skodra-tó körüli természetvédelmi területen hoznák létre, ahonnan a montenegrói főváros – Podgorica – is kevesebb, mint 50 kilométerre fekszik. Magának a tónak a felszíne csak egyharmad részben esik albán területre, a többi az északi szomszédhoz tartozik, ahol egyébként az – éppen csak ébredező – turizmust fenyegető, súlyos veszélyt is látnak a terv mögött.

A tervről Tirana hivatalosan még nem tájékoztatta Podgoricát, jóllehet annak előkészítésén már egy ideje együtt munkálkodnak az albán és a horvát szakemberek.

A montenegrói környezetvédelmi minisztériumban ennek ellenére kijelentették, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel igyekeznek megakadályozni a létesítmény kivitelezését, mert – ahogy állítják – a projekt csak kárt okozna. Emiatt egyébként minden – a beruházásban való részvételre irányuló – javaslatot is elutasítanának.

Albánia és Horvátország között a nemrég végrehajtott Nato-csatlakozás óta különösen intenzívvé váltak a kapcsolatok. A nagyberuházás terve különösen jól jön a választások miatt aggódó Sali Berisha albán miniszterelnöknek. A létesítménynek 1500 megawatt áramot kellene termelnie, aminek egy részét Montenegró és Bosznia területén keresztül kellene továbbítani a horvát elektromos művek (HEP) hálózatáig. Arról nincs hír, hogy a terv ezen részét miként valósítják meg Podgorica ellenállásával szemben.

Horvátország már működtet határain kívül egy atomerőművet – a szlovéniai Krsko közelében – ahonnan a teljes áramszükségletének 15 százalékát fedezi. Az albánokkal közösen tervezett újabb nukleáris létesítménnyel Zágráb meg tudna takarítani egy keserves elfogadtatási és engedélyezési eljárást, valamely belföldön kiszemelendő helyszín lakosságával és helyhatóságaival szemben.

Nemrég egy, Szerbiával – a közös határtérségben – tervezett atomerőmű terve bukott meg a helyiek ellenállásán. Horvátország számára a legutóbbi orosz-ukrán gázkonfliktus külön is erős ösztönzést adott, az energiabeszerzéseinek diverzifikálására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!