Hírek

2009.04.04. 17:19

MIÉP: Sólyom kérjen alkotmányossági vizsgálatot a bizalmatlansági indítvány miatt

A MIÉP arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy kérjen alkotmányossági vizsgálatot a Gyurcsány Ferenc kormányfő által tervezett, saját maga elleni bizalmatlansági indítvány miatt, a párt szerint ez az eljárás alkotmányellenes.

MTI

"Bajnai Gordon milliárdost, a Gyurcsány-kormány tagját egy cseles, a törvény szellemének és betűjének meg nem felelő ál-konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal akarják a miniszterelnöki székbe bejátszani" - olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

A MIÉP szerint erről az eljárásról több hiteles, nagy tudású alkotmányjogász kimutatta, hogy alkotmányellenes. Ezért kérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy mielőtt kinevezné Bajnai Gordont, forduljon az alkotmánybírósághoz. "Természetesen, ha Bajnai sajkája megfeneklik, azonnal ki kell írni a választásokat" - jegyzi meg a párt.

 Sólyom László köztársasági elnök március végén a Magyar Televíziónak adott interjújában azt mondta: a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható, azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni. "Ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus" - tette hozzá az államfő.

A MIÉP közleménye kitér a pécsi polgármesteri választásra is, amelyen a párt nem állít jelöltek. Ugyanakkor - írja a sajtóosztály - felkéri tagjait és szimpatizánsait, hogy a Fidesz jelöltjét, Páva Zsoltot támogassák.

A MIÉP közzétette az EP-választásokon induló pártlistájának névsorát, amelyet Sütő Gábor diplomata, volt nagykövet vezet. A második helyen Farkas Lajos agrármérnök, külgazdasági és természetvédelmi szakmérnök, Zalaszántó polgármestere áll, míg harmadik a MIÉP elnöke, Csurka István drámaíró. A negyedik helyet Várkonyi József agrármérnök, a MIÉP sátoraljaújhelyi elnöke kapta, őt követi Kovács László, címzetes egyetemi docens, bőrgyógyász főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!