Hírek

2009.04.09. 22:21

Közel 18 ezer autót vásárol amerikai gyartóktól Obama kormánya

Barack Obama kormánya 17 600 üzemanyag-takarékos autót vásárol amerikai gyáraktól június 1-jéig - jelentette be csütörtökön az amerikai elnök, hangsúlyozva, azt szeretné, hogy az amerikai autóipar erős maradjon.

MTI - VGO

 Obama közölte, hogy a járműveket - amelyekkel részben a kormányzati flottát újítják fel - a három nagy detroiti gyártól, a General Motorstól, Chryslertől és a Fordtól szerzik be.

A kormány 285 millió dollárt fordít a kocsik vásárlására; az összeget abból a 787 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagból különítik el, amelyet a kongresszus februárban fogadott el. Obama kijelentette: az amerikai autóipar iránti elkötelezettsége részeként megbízta kormányát, hogy az ösztönző csomagból vásároljon új üzemanyag-takarékos autóflottát az amerikai gyárak keresletének növelése és a gazdaság élénkítése céljából.

 

Mint elmondta, ez csak az első lépés, amelyet továbbiak fognak követni az amerikai autóipar támogatása érdekében, az átszervezés jelenlegi nehéz időszakában. A kormány egyebek között április 15-ig 2500 darab hibrid üzemű szedán gépkocsit rendel meg; ez a legnagyobb egyszeri ilyen kormányzati megrendelés. Washington közlése szerint a kormányzati autópark lecserélése nyomán évente csaknem 5 millió liter benzin takarítható meg és a széndioxid kibocsátás több mint 11 ezer tonnával mérsékelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!