Hírek

2009.04.06. 12:19

Fűt-fát ígért Barack Törökországban

Az Ankarában tartózkodó Barack Obama amerikai elnök kijelentette: támogatja Törökország Európai Uniós csatlakozásra irányuló törekvéseit. A török miniszterelnök szerint az amerikai elnök "sok pozitív energiát sugárzott".

BBC News - VGO

Törökország EU csatlakozása fontos jelzést küldenek a muzulmán világnak és egyben tartósan Európához kapcsolná azt – fejtette ki Barack Obama, mielőtt találkozott Abdullah Gul elnökkel. Az amerikai elnök mai törökországi látogatásával is hangsúlyozza támogatását az európai integráció terén - írja a BBC.

Obama látogatását megelőzően a NATO csúcson vett részt, ahol igyekezett csökkenteni a feszültség Törökország, valamint Franciaország és Németország között. Ankara meg akarta vétózni, hogy a szövetség főtitkárául a dán miniszterelnököt jelöljék, mivel az korábban nem akadályozta meg, hogy országának lapjaiban a muszlimok számára sértő karikatúrák jelenjenek meg. Obama közreműködésével végül Törökország is elfogadta Anders Fogh Rasmussent a NATO vezetőjéül. Mint Recep Tayyip Erdogan fogalmazott: az amerikai elnök sok pozitív energiát sugárzott, amire ők is pozitívan reagált. A török miniszterelnök hozzátette: reméli, hogy Obama betartja ígéreteit.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!