Hírek

2009.04.14. 12:16

Félmilliárdos adócsalás, hat gyanúsított autókereskedő

Adócsaló társaságokat buktattak le a pénzügyőrök – tájékoztatta a VGO-t Sipos Jenő, a vámszervezet szóvivője.

VGO

Mint közölte, az elmúlt héten indítottak nyomozást négy használt autók kereskedelmével foglalkozó cég ellen különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt.

Az eddig összegyűjtött adatok szerint a gazdasági társaságok az elmúlt három évben és idén az első négy hónapban összesen 1083 személygépkocsit hoztak be az Európai Unió területéről. A regisztrációs adót ugyan megfizették utánuk, ám az értékesítést követően nem fizették be a több mint 550 millió forintra rúgó áfát és a bevallását is elmulasztották. (2006-ban 92 millió, 2007-ben 310 millió, 2008-ban 115 millió, 2009-ben pedig 40 millió forint áfát kellett volna fizetniük.)

A regionális nyomozó hivatal április 7-én a gazdasági társaságok székhelyén és vezetőik lakásán – összesen 12 helyszínen – házkutatást tartott, ezek során okirati bizonyítékokat foglaltak le.
 
Hat embert gyanúsítottként kihallgattak különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Egy 34 éves székesfehérvári férfit, aki a társaságok tevékenységét a háttérből irányította bűnügyi őrizetbe vettek, majd a Székesfehérvári Városi Bíróság az ügyészség indítványára 30 napra elrendelte előzetes letartóztatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!