Hírek

2009.04.03. 08:30

Erősödik a forint, valaki beavatkozik

A hazai deviza árfolyama 292 forintig kapaszkodott tegnap az euróval szemben, a régió többi pénzneme is hasonló mértékű erősödésbe kezdett csütörtök délután a bankközi devizapiacon. A lapunk által megkérdezett elemzők megosztottak abban a tekintetben, hogy ki interveniálhatott a devizapiacon. Korábban felröppent a hír, hogy az Európai Központi Bank (EKB) ad el eurót régiós devizákért, de olyan hangok is hallatszanak, hogy a svájci jegybank (SNB) vagy esetleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akciójáról van szó.

VGO

A hazai deviza árfolyama 292,55 forintig erősödött az euróval szemben tegnap délután, míg a svájci frankért 191,87 forintot, az amerikai dollárért 217,47 forintot kértek a bankközi devizapiacon. Kovács Mátyás szerint pletyka az EKB intervenciójáról elterjedt korábbi híresztelés.

Mint ismeretes csütörtökön terjedt el a hír, hogy a frankfurti központ euróra cseréli el az unió keleti tagállamainak devizáit, hogy segítsen stabilizálni azok árfolyamát. Az elemző úgy véli, erre addig nem kerülhet sor, amíg a nemzeti jegybankok maguk is képesek megakasztani az árfolyamesést.

Kovács Mátyás szerint inkább az MNB interveniálhatott a piacon, hiszen a régió többi devizája nem erősödött tegnap délután a forinthoz hasonló mértékben, ezzel szemben a hazai deviza közel 10 forintot erősödött egy napon belül. Ilyen mértékű mozgásra az utóbbi hetekben nem volt példa.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője viszont úgy látja, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) gyengíti ismét a frankot, ugyanis a lengyel zloty és a cseh korona is hasonló mértékben erősödik. A zloty árfolyama a tegnap délelőtti 4,51-es szintről 4,39-ig erősödött az euróval szemben, míg a cseh korona árfolyama 27-es érték alá mászott be, egészen 26,47-ig. Suppan szerint segíti a feltörekvőket a globális jókedv is: szinte minden mutató a kockázat vállalási hajlandóság visszatértére utal. Az elemző szerint elképzelhető, hogy akár hosszabb távon is megkapaszkodjon a forint a jelenlegi szinten.

Suppan szerint emellett elképzelhető az MNB beavatkozása is, hiszen a legutóbbi frank gyengítésre időzítette az MNB a forint verbális erősítését. Ugyanakkor szembetűnő változás egyelőre nem állt be az euró-frank árfolyamában, enyhe mértékben erősödött a svájci deviza a közös pénzzel szemben: 0,6595-ről 0,6546-ra. A globális jókedvre utal, hogy a japán jen is a 99-es szintre kapaszkodott a dollárral szemben, míg az euró 1,35 közelébe került a zöldhasú ellenében, miután az EKB tegnap 25 bázisponttal vágott az irányadó kamatrátán. Az elemzők 50 bázispontos csökkenésre számítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!