Hírek

2009.04.02. 20:37

Bajnai: sem az SZDSZ, sem az MSZP nem kap vétójogot a miniszterek kinevezésénél

Bajnai Gordon - az elterjedt hírekre reagálva - az MSZP frakcióülésén közölte: a miniszterek kinevezésénél az SZDSZ nem kaphat vétójogot, mint ahogy a fontos tárcák esetében nem kaphat a szocialista frakció sem - értesült az MTI csütörtök este.

MTI

 "A személyi döntések nem tűnhetnek politikai mutyinak, hatalomtechnikai trükknek" - idézték az MTI-nek nyilatkozók Bajnai Gordon ülésen elhangzott szavait. A miniszterelnök-jelölt a szocialista képviselőcsoport csütörtök délutáni ülésén azzal indokolta az írásos szerződés szükségességét, hogy az üzenet lehet a magyar polgároknak és a piacoknak, továbbá a bizonytalanság ellen hat. Ezt arra reagálva mondta, hogy többen sérelmesnek tartották, hogy így kér garanciát a támogatásra.

Az MTI úgy tudja, a frakcióülésen senki nem jelezte, hogy nem írná alá a dokumentumot, de a képviselők közül többen is javasoltak kiegészítéseket, illetve volt, aki hiányolta belőle például az adóra, áfára vonatkozó elképzeléseket. A távirati iroda információi szerint Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes például készített egy anyagot az aggályairól, amelyet szétosztott a frakcióülésen, de az ő hozzászólása is annak előrebocsátásával kezdődött, hogy aláírja a nyilatkozatot.

Az MTI úgy tudja, a frakcióülésen egy képviselői elszólás kapcsán Bajnai Gordon úgy fogalmazott: " 1 év, 1 kormány, 1 forint", mire figyelmeztették, hogy már nincs is ilyen pénzérme, a legkisebb az ötforintos. Erre úgy felelt: akkor öthavonta veszi fel a miniszterelnöki fizetését - mondták résztvevők az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!