Hírek

2009.04.20. 15:53

”A század legnagyobb felfeldezése“ - Kleopátra sírja

Régészek egy csapata úgy gondolja, hamarosan felfedezik Kleopátra sírját. A történetírásnak megfelelően arra számítanak, hogy a legendás egyiptomi királynőt szerelmével, Marcus Antoniusszal együtt temették el.

VGO

Ez lehet a XXI. század legnagyobb felfedezése, ez a templom tökéletes rejtekhely a számukra" – mutatta be a Reuters riporterének a várható felfedezés helyszínét Zahi Hawass egyiptomi főrégész.

Az Egyiptomból és a Dominikai Köztársaságból érkező archeológusok már ebben az évben megkezdik az ásatásokat a helyszínen, ahol röntgennel megállapították: a felszín alatt húsz méterrel három kamra található. Plutarkhosz írásainak megfelelően a régészek arra számítanak, hogy nem csak Kleopátrát, hanem szerelmét, Marcus Antoniust is megtalálják majd - írja a VGO.

A hét korábbi részében már felfedeztek a templom közelében egy temetőt, ahol arannyal díszített múmiákat találtak, ez pedig főúri származású halottakra utal. A régésztársadalom hosszú ideje kutat Kleopátra sírja után, de eddig nem foglalkoztak a most feltárásra kerülő, II. Ptolemaiosz által Kr. e. 300-ban épített templommal. Ehelyett egy alexandriai sírhelyet kerestek, amely a 8. század során egy földrengés miatt a tengerbe süllyedt.

A most a terepen dolgozó csapat már három éve foglalkozik ezzel a területtel. A munka érdekessége, hogy biztonsági okokból talán őszig el kell halasztaniuk az ásatás megkezdését, mivel a templom éppen Hoszni Mubarak egyiptomi elnök házával szemben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!