Hírek

2009.04.16. 11:42

560 ezer felett az állást keresők száma

Noha márciusban az előző hónapokhoz képest nőtt a bejelentett új álláshelyek száma, a munkaerőpiac továbbra is bizonytalan - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közleményéből.

VGO

A gazdasági recesszió hatására a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 márciusának végére elérte az 563,9 ezer főt. Ez az előző hónaphoz képest 3,8%-os (20,8 ezer fős), míg az előző év azonos időszakához képest 22%-os (101,5 ezer fős) növekedést jelent.

Az elbocsátások, különösen a csoportos elbocsátások továbbra is az ország kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű, magasabb gazdasági aktivitással jellemezhető területeit érintik leginkább, ahol a legtöbb multinacionális vállalat tevékenykedik. Így elsősorban a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli és a közép-magyarországi régiót.

A létszám-leépítési bejelentések ágazati megoszlását tekintve 2009-ben tovább folytatódott a feldolgozóipar térnyerése. Míg az elmúlt év utolsó negyedévében a megszüntetni tervezett munkahelyek 67%-át a feldolgozóipari cégek jelentették be, addig 2009 első két hónapjában 77%-ot tett ki ez az arány.

Tovább folytatódott az a korábbi hónapokban is megfigyelt trend, hogy éves viszonylatban a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma emelkedik az átlagosnál jelentősebben. Ugyancsak nehéz helyzetben vannak a pályakezdő álláskeresők, akiknek száma az utóbbi két hónapban folyamatosan nőtt. Ez a tendencia azokon a területeken a legjelentősebb, ahol az álláskeresők száma a gazdasági recesszió hatására a legnagyobb mértékben emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!