Hírek

2009.03.02. 12:05

Vegyes eredményt értek el a szocialisták Spanyolországban

Vegyes eredménnyel szerepeltek a Spanyolországban kormányzó szocialisták a vasárnapi regionális parlamenti választásokon: Galícia tartományban vesztettek, Baszkföldön viszont megerősödve kerültek ki a megmérettetésből.

BAMA

A szavazatok csaknem teljes feldolgozása után hétfőre virradóra közölt részeredmény szerint Galíciában az ellenzék vezető ereje, a konzervatív Néppárt (PP) 39 képviselővel abszolút többségbe került a 75 tagú regionális parlamentben. A tartományt az elmúlt négy évben a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozta.

A PSOE tavaly márciusban - még a pénzügyi-gazdasági világválság kitörése előtt - megnyerte az országos parlamenti választásokat, de nem volt képes többséget szerezni, ezért kisebbségi kormányt alakított. A párt a válság kezdete óta most először mérettette meg magát választáson, s Galícia tartományban a szavazók a jelek szerint megbüntették a szocialistákat a gazdasági visszaesésért és a 14 százalékosra szintre emelkedő munkanélküliségért.

Baszkföld tartományi parlamentjébe viszont 25 képviselőt küldhetnek a szocialisták az eddigi 18 helyett. Jóllehet a tartományt 1980 óta kormányzó kereszténydemokrata Baszk Nacionalista Párt (PNV) ennél is többet, 30 mandátumot szerzett, előfordulhat, hogy a PNV kiszorul a hatalomból: a baszk szocialisták esetleg nagykoalíciót alakítanak a 13 képviselői helyet - a négy évvel ezelőttinél kettővel kevesebbet - szerző Néppárttal, bár viszonyuk valószínűleg feszült lenne.

Baszkföldön most először nem indult a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezethez kötődő tömörülés a regionális választásokon. Egy bíróság ugyanis eltiltotta a részvételtől az Askatasuna és a Demokrácia 3.000.000 (D3M) pártokat, mert meggyőződése szerint valójában az ETA politikai szárnyának, a 2003 óta betiltott Batasunának az irányítása alatt állnak. Az ETA pénteken érvénytelen szavazatok leadására buzdította a baszkföldi szavazókat, mert antidemokratikusnak tartja a választásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!