Hírek

2009.03.06. 16:08

Tölgyessy: Az MDF nem jobboldali párt

Tölgyessy Péter szerint aligha tekinthető jobboldali pártnak az MDF azután, hogy elnöksége Bokros Lajos, egykori szocialista pénzügyminisztert tenné európai parlamenti listája élére. A politikai elemző hozzátette: a jelölés kapcsán többen elhagyhatják a pártot, ám az MDF továbbra is Dávid Ibolya pártja marad.

Inforádió

Bokros Lajos fontos szereplője volt a közéletnek, mítoszok sora fűződik a nevéhez, a baloldali értelmiség körében pedig sokan támogatják – mondta az Inforádiónak a Horn-kormány pénzügyminiszteréről Tölgyessy Péter.

A politikus-közgazdász hű követője a baloldal egyik legfontosabb hagyományának, miszerint az országot felülről kell civilizálni, gyorsan, modernizálva, nem törődve a magyar ugar sajátosságaival kell Nyugatot teremteni. Ezt a hagyományt a jobboldal sosem fogadta el - mutatott rá Tölgyessy Péter -, a magyar jobboldal nem gondolja, hogy felülről kellene civilizálni a társadalmat, épp ezért egyértelmű, hogy Dávid Ibolyát kommunikációs megfontolások vezérelték a jelölésben.

Mint majdnem minden pártvezér - mondta Tölgyessy Péter - meg akarja menteni saját pártját, és különösen az SZDSZ-szel szemben harcban tűnhet jó ötletnek Bokros Lajos kiállítása. Tölgyessy Péter arra is rámutatott: Dávid Ibolya meglehetősen uralja a pártját. Bár a szervezet még jobboldali, a szavazótábor már nem egészen, nagyjából a két nagy párt között helyezkedik el. Azok szavaznak rá, akik már sem az MSZP-re, sem a Fideszre nem tudják adni voksukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!