Hírek

2009.03.25. 09:30

Rekord ütemben csökkent a japán export

Japán exportja februárban, 3,525 billió jen, 49,4 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A visszaesés üteme újabb rekord az előző negatív rekord, a januári 47,1 százalékos éves csökkenés után.

mti

Öt hónapon belül első ízben viszont többlet keletkezett februárban, 82,4 milliárd jen, mert a behozatal sokkal gyorsabban csökkent, mint januárban. Az import az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal 3,443 billió jenre fogyatkozott, miután januárban 38,5 százalékos volt az éves visszaesés.

Főleg az autóipari export csökkenése miatt februárban 18-ik hónapja apadt a japán kivitel az Egyesült Államokba, újabb rekord ütemben, 58 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, és szintén új rekord tempóban fogyatkozott a kivitel az EU-ba, 55 százalékkal éves összehasonlításban, a japán kormány szerdán megjelent statisztikája szerint. Az EU-ba irányuló japán export hetedik hónapja gyengült.

Főleg az exportpiacok szűkülését okolják azért, hogy Japán hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben éves szintre számolva 12,1 százalékkal csökkent. Elemzők a most záruló negyedévről is hasonló visszaesést valószínűsítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!