Hírek

2009.03.18. 16:42

Oroszország rakéták szállítására szerződött Iránnal

Az orosz hírügynökségek egy magas rangú katonai illetékesre hivatkozva közölték: Moszkva két évvel ezelőtt szerződést írt alá Iránnal nagy teljesítményű légvédelmi rakéták szállítására, de hozzátette: eddig még nem szállítottak ilyen fegyvert.

VGO

Az orosz illetések a mai nyilatkozataik során következetesen tagadták, hogy Iránnak S-300 típusú rakétákat szállítottak volna és nem erősítették meg az erre vonatkozó szerződés létezését. Orosz hírügynökségek azonban egy magas rangú katonai vezetőre hivatkozva azt közölték: Moszkva valóban aláírt erre vonatkozó szerződést Iránnal két évvel ezelőtt. Ugyanakkor az informátor is azt állította: eddig nem került sor szállításra orosz részről - írja az AP nyomán a VGO.

Ha Irán S-300 rakéták birtokába kerül, az jelentősen megváltoztatja a Közel-Kelet katonai erőviszonyait. Izrael és az Egyesült Államok attól tart, hogy a rakétákat Irán a jelenleg építés alatt álló atomlétesítményének védelmére használná (a bushehri urándúsítót egy orosz cég építi).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!