Hírek

2009.03.10. 20:55

Orbán: Ha Bokros lenne a kormányfő, pánikba esnék

Szabadesésben van a magyar gazdaság, a GDP 5-8 százalék közötti visszaesése várható - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden az InfoRádiónak adott interjújában.

MTI

Az ellenzéki politikus szerint az egyetlen megoldást erre a helyzetre az előre hozott választás jelentheti. Olyan kormány szükséges, amely erőteljes adócsökkentést hajt végre, s ezzel megteremti annak feltételét, hogy a következő években egymillió munkahelyet lehessen Magyarországon teremteni.

Az adócsökkentéssel szembeni fenntartásokról szólva, úgy fogalmazott, hogy "ismeri az összes nyekergést", de ezt a lépést mindenképpen meg kell tenni. Azt jósolta, hogy ha a jelenlegi kormány marad a helyén a jövő áprilisban esedékes törvényhozási választásig, akkor az államadósság a GDP 84 százalékát fogja elérni. A magyar gazdaság válságát csak azzal lehet megoldani, ha 3-4,5 százalékos tényleges növekedést képes elérni - mondta. Többször is megismételte: a megoldás csak az erőteljes adócsökkentés és a munkahelyteremtés lehet.

A válság megoldására kidolgozott különböző javaslatokról úgy vélekedett, hogy azok figyelemre méltók, de önmagukban egyik sem alkalmas a bajok orvoslására. Olyan gyorsan romlik a gazdasági helyzet, hogy mire egy tanulmány megjelenik, az már nem is életszerű - fogalmazott.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy segíteni kell azokat, akik a devizában felvett hitelek csapdájába kerültek. Szerinte a megoldás az lenne, ha az adósok, a bankok és a kormány közös pénzügyi alapot hozna létre ahhoz, hogy egy közösen megállapított árfolyamon forintra váltsák át ezeket a hiteleket. A veszteséget pedig háromfelé kell osztani - mondta.

Orbán Viktor szerint jelenleg közös közép-európai fellépésnek nincs esélye, ehelyett erőteljes nemzeti fellépésre lenne szükség a magyarországi bankokat privatizáló külföldi anyabankokkal szemben. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy az anyabankok korlátozzák a magyarországi bankjaikat a magyar gazdaság hitelezésében. Orbán Viktor szerint ma Magyarországon bizalmi válság van, és ennek megoldásához már nem megfelelő eszköz a konstruktív bizalmatlansági indítvány. Úgy fogalmazott, a helyzet csak rosszabb lehet, ha a Fidesz csatlakozna ahhoz a kalandorpolitikához, hogy a politikusok próbálják ezt a bizalmi válságot megoldani, ahelyett, hogy a választókat kérdeznék meg. Az MDF elnökének, Dávid Ibolyának arra a javaslatára, hogy Bokros Lajos legyen a miniszterelnök, azzal válaszolt: ha ez megtörténne, akkor ő tényleg pánikba esne, azonnal kivenné a pénzét a bankból és euróra váltaná azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!