Hírek

2009.03.05. 17:48

Nem zárják el a gázcsapot - Fizetett a Naftogaz

A Naftogaz ukrán földgázimportőr csütörtökön közölte, hogy átutalta az orosz Gazpromnak a februári gázszállításért járó 360 millió dollár utolsó részletét is, és a Gazprom megerősítette ezt.

MTI Eco

Ezzel elhárult az a veszély, amelyre Vlagyimir Putyin orosz kormányfő utoljára még csütörtökön is felhívta az Európai Bizottság és az európai országok fogyasztóinak figyelmét, hogy ha Ukrajna nem fizet idejében, a Gazprom újra leállítja az Ukrajnának szóló szállítást, és ez azzal járhat, hogy az európai fogyasztók sem kapnak gázt.

Putyin a kormány elnökségének ülésén elmondta: aggodalmát az váltotta ki, hogy szerdán az ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói kommandósok kíséretében megrohanták a Naftogaz épületét, elsősorban a Gazprommal januárban kötött, tízéves gázszállítási szerződés eredeti példányát keresték, és lefoglaltak ukrajnai tárolókban lévő gázt.

Megfigyelők eredetileg úgy vélték, a biztonsági szolgálat beavatkozásának célja a Gazprom-számla idejében való rendezésének megakadályozása volt. Később azonban kiderült: az SZBU azt akarta megakadályozni, hogy a Naftogaz tulajdonába kerüljön ukrajnai tárolókban lévő 11 milliárd köbméter gáz, amely eredetileg a RoszUkrEnergóé volt, de a vámhivatal a Naftogaz részére könyvelte el. Ez a cég korábban az orosz-ukrán gázkereskedelem közvetítője volt, de a januárban aláírt orosz-ukrán megállapodás kizárta ebből a forgalomból.

A Naftogaznak e mennyiség hiányában olyan mértékben kellett volna növelni az importot, hogy azt nem tudta volna fedezni, és megint csak leállt volna a szállítás. Ugyanakkor az igen kedvezményes áron kapott 11 milliárd köbméter hiánya esetén jelentősen megnőtt volna az éves átlagár is, csökkentve ezzel a szerződést kitárgyaló és aláíró Julija Timosenko kormányfő érdemét.

Egy bíróság ugyan szerdán este az ügy részletes kivizsgálásáig leállította az SZBU nyomozását, de a szolgálat emberei csütörtökön ennek ellenére megjelentek a Naftogaz egyik leányvállalatánál. Igaz, amikor ott nem engedték a házkutatást elvégezni, jegyzőkönyv felvétele után távoztak. A nap folyamán szabadlábra helyezték azt a vámtisztet is, akit korábban az ügyben őrizetbe vettek. Az SZBU nevében Valerij Horoskovszkij, az SZBU Viktor Juscsenko elnök által frissen kinevezett helyettes igazgatója csütörtökön délután utóvédharcokat folytatott: sajtóértekezleten jelentette be, hogy egyelőre nem találtak jelet, amely arra utalna, hogy Julija Timosenkónak közvetlen köze lenne az ügyhöz, amelyben nyomoznak, de kérdésre hozzátette: ha lesznek ilyen jelek, a kormányfő ellen is nyomozást indítanak. Hangsúlyozta, hogy az akció célja nem a Gazprom-számla időben történő rendezésének megakadályozása volt, hanem a hatalom legfelső szintjein dúló korrupciót vették célba. Timosenko szerdán kijelentette, hogy az SZBU mögött az ügyben Juscsenko elnök áll, és arra célzott, hogy az államfő a RoszUkrEnergo gázának eladásából származó bevételt választási kampányára akarja költeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!