Hírek

2009.03.06. 13:30

Megmenekülhetnek az üdülési csekkek? - Gyurcsány-utalás az OÉT-en

Idén el kell érni az ERM-2 követelményeit, szeptemberig pedig végéig pedig ki kell dolgozni a menetrendet az euró bevezetéséről. Ehhez március végéig meg kell állapodni a legfontosabb lépésekben - szögezte le Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tett felszólalásában.

VGO

A kormányfő a válsághelyzetben szükséges lépések illusztrálásához Charles Darwin szellemét idézte meg. A kormányfő szerint a válság olyan mint az evolúció, mindkettő esetben azok maradnak fenn, akik a leggyorsabban tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Gyurcsány szerint a jelen helyzet két eseménysorozat hatására alakult ki: az egyik az Amerikából kiindult gazdasági válság. A másik az, hogy Magyarország 2000 és 2006 között többet törődött önmagával, mint a változó világhoz való alkalmazkodásal. Éppen ezért alakult ki most a rendszerváltás óta a legnagyobb társadalmi-gazdasági kihívás, mellyel hazánk szembenéz - számol be a Világgazdaság Online.

A kormány pedig eddig is komoly lépéseket tett - mondta a miniszterelnök. Példaként felhozta: sikerült elérni, hogy a betéteseknek nem kell félnie, biztonságban vannak. Ahogy komoly eredmény, a 4 plusz 1 napos munkarend támogatásának bevezetése, mely rengeteg munkahelyet mentett meg. A miniszterelnök büszke arra is, hogy 800 milliárddal sikerült visszatervezni ősz óta a költségvetés kiadásait, mely felelős döntés volt. Ez a GDP három százaléka - mondta a kormányfő.

Azonban hozzátette, még határozottabb és mélyebb változtatások, további kiadáscsökkentés kell. Ezt a munkavállalóknak és a munkálatóknak is el kell fogandia. Ahogy a kormány is hajlandó a kompromisszumra.

-A béren kívüli javadalmazások megadóztatásának ügyében komprimusszomokat kell keresni. A szakszervezeti oldal például helyesen érvelt az üdülési csekk védelmében - tett utalást a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!