Hírek

2009.03.17. 09:49

Hiánycikké válhat a víz

Magyarország az EU soros elnökeként kiemelt figyelmet szentelne a vízgazdálkodásnak.

VG

Súlyos problémákra kellene megoldást találniuk a héten folyó isztambuli vízügyi világkonferencia résztvevőinek: a globális felmelegedés hatásaként a most is nedves éghajlatú területeken a csapadékmennyiség további növekedésére, a száraz vidékeken pedig további csökkenésére és időbeli eloszlásának szeszélyesebbé válására kell felkészülni.

Magyarországon egyszerre fenyeget mindkét veszély, vagyis az ár- és belvizek, illetve az aszály hektikus kártételeire egyaránt számítani kell. Hazánk helyzete azért is kiszolgáltatott, mert a felszíni vizek több mint 90 százaléka külföldről érkezik - írja a Világgazdaság.

Szakértői szinten ezért is fogalmazódik meg, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség egyik prioritása a vízgazdálkodás legyen. Globális szinten egy jelentés szerint a cégek számára a vízhiány nagyobb gondokat okoz majd, mint az olaj árának tavalyi felfutása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!