Hírek

2009.03.05. 15:27

Grúzia megbocsátva - Kibékülhet a NATO és Oroszország

Hét hónappal azután, hogy az Észak-atlanti Szövetség hivatalosan megszakította kapcsolatait Oroszországgal Grúzia megszállása miatt, a NATO ismét közeledhet Moszkvához.

VGO

Annak ellenére, hogy a NATO tagjai közt él a félelem Oroszország regionális hatalmi törekvései kapcsán, a Szövetség ismét felveheti a hivatalos kapcsolatokat az országgal – tudósít az AP híre alapján a Világgazdaság Online. A NATO hét hónappal ezelőtt "szakított" Moszkvával Grúzia lerohanása miatt.

A NATO tagországok külügyminiszterei ma egynapos találkozót tartanak és valószínű, hogy napirendre veszik az Oroszországhoz való közeledést. A brüsszeli találkozó előtt a szervezet főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer úgy nyilatkozott: reméli, hogy a miniszterek egyetértenek vele és megtörténik a formális kapcsolatfelvétel. Pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről a brit és a belga külügyminiszter is.

A lépés megfelelne Barack Obama külpolitikai terveinek, az elnök ugyanis korábban jelezte, hogy szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatát Moszkvával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!