Hírek

2009.03.18. 20:00

Elég az aláírás: jön a következő népszavazás!

Összegyűlt a törvényben meghatározott számú aláírás ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amely azt célozza, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés.

VGO

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a Seres Mária által kezdeményezett referendum ügyében szerdán hozott határozatot. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője közölte: a kérdésben legkevesebb 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze. A törvény szerint a referendum kiírásához legalább kétszázezer hiteles aláírásra van szükség - írja a Világgazdaság Online a távirati iroda híre alapján..

Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?”

Seres Mária az OVB pozitív döntése után sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar demokrácia történelmében először sikerült egy magánszemélynek összegyűjtenie annyi aláírást, amennyi elég egy népszavazás kiírásához. A népszavazási kezdeményezést az alkotmány nagyon szigorúan védi, tehát alaptörvényt sért az, aki beavatkozik annak folyamatába - mondta Seres Mária utalva arra, hogy a Parlamentben éppen ötpárti egyeztetés tartanak a képviselők költségtérítésének ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!