Hírek

2009.03.04. 09:54

De mi is az a magyar termék?

Nincs megegyezés az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottságban arról, mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.

Forrás: Világgazdaság

Az üzletláncok vállalnák, hogy 80 százalékban magyar, 20 százalékban importált áruféleségeket forgalmaznak, de nincs egyetértés a hazai termék definíciójában. A bizottság legközelebb jövő hétfőn ül össze – tudta meg a Világgazdaság.

A gondot az okozza, hogy az élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen, mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók alapanyagigényét. Ez a helyzet például a húsiparban, ahol az üzemek a felhasznált nyersanyagok 30-40 százalékát importálják a hazai sertéstermelés visszaesése miatt.

A cikk itt folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!