Hírek

2009.03.04. 13:29

A PSZÁF is tiltakozik a régiós bankokról szóló uniós álláspont miatt

A magyar, cseh, szlovák, lengyel és bolgár pénzügyi felügyelet, illetve nemzeti bank közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kifogásolják az uniós szinten hangoztatott álláspontot, mely szerint a régi EU-tagországok bankjait veszélyezteti leányvállalatok régiós kitettsége.

VGO

A négy pénzügyi felügyelet közös nyilatkozatában arra hívja fel a figyelmet: az új tagországokban működő leánybankokkal kapcsolatos információ gyakran leegyszerűsítők és tévesek. A szervezetek szerint az ilyen nyilatkozatok nem veszik figyelembe a közép-európai országok egyéni fejlettségi szintjét, az önbeteljesítő jóslatok pedig nem csak a térség, de az egész unió pénzügyi stabilitását veszélyeztethetik.

Az aláírók leszögezik: elsősorban a tagországok és a harmadik országok között kellene különbséget tenni és minden EU-tagország, így a közép-kelet-európai államok felügyeletei is a megfelelő eszközökkel rendelkeznek a bankszektor kontrollálásához. A nemzeti felügyeletek a nemzeti bankokkal közösen biztosítják a pénzügyi stabilitást. A nyugati bankok kelet-európai leányai mind az anyaország, mind a célország felügyeletei alá tartoznak, a felügyeletek határokon átnyúló együttműködése lehetővé teszi, hogy minden szervezet a megfelelő információmennyiséghez jusson a teljes bankhálózatot illetően – fogalmaz a nyilatkozat.

A magyar, cseh, szlovák, lengyel és bolgár aláírók szerint az Európai Unió jelenlegi szabályrendszere minden tagország kormánya számára lehetővé teszi, hogy megfelelő választ adjon a tagországok pénzpiacain kialakuló egyéni helyzetekre.

A felügyeletek üdvösnek tartanák, ha a jövőben a térség kockázataival kapcsolatos kijelentések megtételekor tiszteletben tartanák a tagországok felügyeleteinek feladatait és felelősségét. Az aláírók emellett kijelentik, hogy támogatják a tagországok felügyeletei közötti nagyobb együttműködés kialakítását a gazdasági válság enyhítése érdekében.

Egyes sajtóértesülésekkel ellentétben a nyilatkozatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is aláírta, az aláírás tényét a PSZÁF lapunknak megerősítette, hozzátéve, hogy ma nem tudnak nyilatkozni az ügyben. A Reuters jelentése szerint a hazai szervezet megküldte nekik a nyilatkozat másolatát, a félreértés oka az lehetett, hogy a PSZÁF a többi régiós felügyeletnél később hagyta jóvá a dokumentumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!