Hírek

2009.03.20. 19:56

A Linamar 709 dolgozó elbocsátását tervezi

Az orosházi Linamar autóipari és mezőgazdasági gépgyártó vállalat 709 dolgozó elbocsátását tervezi, a csoportos létszámleépítési szándékot már bejelentette a regionális munkaügyi központban - mondta Ivanics János, vezérigazgató.

MTI Eco

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a leépítés az utolsó megoldási lehetőség, a cég megpróbál munkahelymegtartó pályázatokra jelentkezni, tervezik a négynapos munkahét bevezetését is, és évközi leállásra is sor kerülhet.

A vállalat rendelései az utóbbi hónapokban oly mértékben visszaestek, hogy a már bevezetett költségcsökkentő intézkedések ellenére önerőből nem tud úrrá lenni a problémákon, ekkora létszámot nem tud fenntartani - fejtette ki a vezérigazgató. Ivanics János elmondta, hogy a vállalat sok pénzt fordított dolgozóinak képzésére, és sajnálná, ha meg kellene válni tőlük. Bízik abban, hogy sikerül áthidaló megoldást találni, és amennyiben elindulnak az új megrendelések, a vállalat ismét növekedési pályára állhat. Hozzátette, hogy a cég pénzügyi pozíciója erős, de ahhoz, hogy ezt megtartsa drasztikus intézkedésekre van szükség. Kifejtette, hogy a pénzügyi és gazdasági válság a Linamar mindkét üzletágában, az autóiparban és a mezőgazdasági gépgyártásban is érezteti hatását. Fő európai piacaikon mindenhol visszaesés tapasztalható, a megrendelések csökkenése egyes esetekben akár a 90 százalékot is eléri.

A tőzsdén is jegyzett, kanadai tulajdonú Linamar tavaly decemberben még 5 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást és ennek nyomán új munkahelyek létesítését jelentette be. Ivanics János ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ebből eddig 4 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az új gépbeszerzéseket új munkákra alapozták, a géppark most rendelkezésre áll, ám új megrendelés nincs. A Linamar 2008-ban 31,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 11,3 százalékkal meghaladja az előző évit. Exportból származó árbevétele 17,5 százalékkal 26,3 milliárd forintra nőtt.

A belföldi értékesítések viszont 11,2 százalékkal visszaestek. 5,4 milliárd forintot tettek ki. A cég mérleg szerinti nyeresége az előző évhez képest közel 60 százalékos visszaeséssel 712 millió forintra csökkent tavaly. A negyedik negyedévben a társaság 539 millió forintos veszteséget könyvelt el, ami alapvetően egy halasztott adótétel tárgyévi aktualizálásának hatása volt. A társaság működési eredménye 2008-ban 1,7 milliárd forintot tett ki, 15,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A Linamar részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papír pénteken 17 forintos erősödéssel, 1.362 forinton zárt.

MTI Eco -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!