Hírek

2009.02.10. 14:29

Népszavazás lesz a képviselők számlaadásáról

Összegyűlt a törvény által előírt kétszázezer aláírás ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani a képviselők számlaadási kötelezettségéről. A négy hónap alatt összegyűjtött aláírásokat csütörtökön adják le.

BAMA

Seres Mária a következő kérdést fogalmazta meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?". A kérdést az Országos Választási Bizottság (OVB) szeptember 23-án hagyta jóvá.

Az aláírások ellenőrzésének eredményességét az OVB-nek kell majd megállapítania. A törvény szerint ezután írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, a házelnöknek pedig három napon belül a parlamentet kell erről értesítenie. Ha az ellenőrzésnél kétszázezer hiteles aláírást találnak, az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. A kezdeményezés ezt követően megjárhat még több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!