Hírek

2009.01.13. 19:58

Valahol elakadt a gáz

Bár Oroszország kedden reggel bejelentette, hogy a földgáz szállítása megindult Európa felé, a csöveken mégsem áramlik az energiahordozó Ukrajnába.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az Ukrgaztransz munkatársai keresik a gázt a kijevi központban.
[/caption]Hiába nyitotta meg a Gazprom a moszkvai gázcsapokat kedden reggel, az orosz gáz nem jutott el az ukrán rendszerbe, így pedig Magyarországra sem. A gáz megindulását az EU megfigyelői és ellenőrei is megerősítették, bár közlésük szerint a gázszállítás már kedd reggel is nagyon korlátozott volt. A Gazprom ellenőrei viszont azt állapították meg, hogy Ukrajna területére nem érkezik Oroszországból gáz, mert valamilyen okból az ukrán rendszer nem fogadja azt. „Az a benyomás alakul ki, hogy ezt az egész játékot más országból vezénylik” – fogalmazott Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. Nem kívánt konkrét államot megjelölni, de emlékezetes, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok stratégiai együttműködési alapokmányt írt alá decemberben az energia-infrastruktúra fejlesztéséről. Medvegyev szerint Ukrajna akadályozza meg a gázszállítást, az orosz félnek pedig fizikailag nincs módja arra, hogy gázt juttasson az ukrajnai vezetékrendszerbe. „A teljes felelősség Ukrajnát terheli” – fogalmazott.

Viktor Juscsenko ukrán elnök gyakorlatilag beismerte, hogy az ukrán tranzitvezeték-rendszer nem tudta úgy fogadni és továbbítani a gázt, ahogyan az orosz fél szeretné, nevezetesen egyetlen, azaz nyugati irányba, mert ebben az esetben az ország nagy területei gázellátás nélkül maradnának. A vezetékeken ugyanis – az Ukrajnának való orosz gázszállítások hiányában – az utóbbi napokban visszafelé szállították a gázt a nyugati országrészben lévő tárolókból, és ezért a gáz áramlását meg kell fordítani, amihez idő kell. „Ukrajna akkor tudja megbízhatóan szállítani a gázt Európa felé, ha Oroszország helyreállítja a leállítás előtti betáplálási szintet. Ez adná meg a lehetőséget számunkra, hogy újjászervezzük az ukrán rendszert, saját térségeink ellátásáról az európai szállítás biztosítására” – mondta kedden délután Viktor Juscsenko. Az ukrán elnök utasította a fegyveres testületeket, hogy fokozzák az ukrán gázszállító rendszer létesítményeinek ellenőrzését. Ennek előzménye, hogy Ukrajna korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja helyreállítani saját ellenőrzését az ukrán gázszállító rendszer felett.

Gázos számok

Hétfői gázfogyasztás: 63,5 millió köbméter

Gáztárolókból kinyert mennyiség: 53 millió köbméter

Magyar kitermelésből: 9 millió köbméter

Nyugati irányból érkező import: 4 millió köbméter

Szerbiának: 1,2 millió köbméter

Bosznia-Hercegovinának: 0,7 millió köbméter

A Naftogaz pedig azzal indokolta a leállást, hogy az orosz fél csak kedden hajnali egy órakor közölte velük, milyen útvonalon és mennyi gázt kíván szállítani az ukrán vezetékekben. Az uniós ellenőrök sem tudnak ennél többet mondani, ugyanis sem az ukránok, sem az oroszok nem engedik őket a gázrendszerek vezérlőtermeibe. Mindenesetre a Viktor Janukovics vezette ukrajnai ellenzék már követeli, hogy alkotmányos vádeljárást kezdjenek Viktor Juscsenko elnök ellen és haladéktalanul menesszék a Julija Timosenko vezette kormányt is.

„Az egyes kategóriába tartozó üzemekre vonatkozó gázkorlátozás feloldása akkor lesz lehetséges, ha a kategória 7 millió köbméteres összfogyasztását jelentősen meghaladó keleti gázimport érkezik Magyarországra. Készen állunk a meginduló gáz azonnali fogadására. Most még nem az a kérdés, hogy milyen károk voltak, hanem hogy milyen károk maradtak el” – mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Ugyanakkor már nem sokáig járathatók csúcsra a hazai tárolók. „A hazai tárolók még január 20-ig alkalmasak csúcsra járatásra, azaz napi 53,5 millió köbméter földgáz kivételére, akkortól viszont február 11-ig már csak 90 százalékot tudnak teljesíteni” – mondta Kutas István, az E.On Földgáz szóvivője.

Fico még vár a gomb megnyomásával

Szlovákiában folytatódnak az előkészületek a jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőmű egyik blokkjának újraindítására, ám a végső döntést még nem hoztuk meg, holott a hazai Atomenergetikai Felügyelet már kiadta az ideiglenes működési engedélyt – jelentette be keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő. Közölte azt is, hogy a továbbra is bizonytalan oroszországi gázszállítás miatt Szlovákia energetikai helyzete szinte óráról órára romlik. „Ezért állandó kapcsolatban vagyunk az Európai Bizottság elnökével, akit tájékoztattunk a jelenlegi állapotról és a szándékunkról” – mondta Fico.

Gáztárolókból kinyert mennyiség: 53 millió köbméter

Magyar kitermelésből: 9 millió köbméter

Nyugati irányból érkező import: 4 millió köbméter

Szerbiának: 1,2 millió köbméter

Bosznia-Hercegovinának: 0,7 millió köbméter

Az Ukrgaztransz munkatársai keresik a gázt a kijevi központban. Ukrán gáz -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!