Hírek

2009.01.11. 18:06

Továbbra is szedi áldozatait a kemény fagy

Az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ) az alacsony hőmérséklet miatt riasztást adott ki az ország középső és északkeleti térségére, valamint az Észak-Alföldre. Ezeken a területeken ugyanis a napi középhőmérséklet nem éri majd el a mínusz 10 fokot sem. A Nógrád megyei Romhányban mínusz 18,4 fokot mértek vasárnapra virradóra.

HVR

Vasárnap négyen fagytak meg, ketten Csongrád megyében, és ketten Budapesten. Az áldozatok közül csak egy volt hajléktalan: az idős, egyedül élő emberek is kerülhetnek életveszélybe akkor, ha kihűl az otthonuk vagy baleset éri őket az udvaron, s nem tudnak felkelni, segítséget kérni. Országosan 2008 szeptembere óta százhoz közelít a hideg miatt meghalt emberek száma, csak idén januárban majdnem ötvenen fagytak meg Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kérte minisztereitől, hogy szerdára készítsenek elő egy olyan javaslatot, ami segíthet a fagyhalálok megelőzésében. Eszerint a szolgáltató cégek akkor kapcsolhatnának ki bármely alapvető közszolgáltatást, ha erről előtte értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét. A Fidesz-KDNP is törvényt sürgetett: Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus szerint a kormánynak nem csak a gázzal vagy távhővel fűtő háztartásokat kellene támogatnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!