Hírek

2009.01.04. 12:30

Tököli Attila az NB I leggólerősebb csatára

Mindössze egy olyan csatár akadt a magyar labdarúgó NB I-ben, aki a 2008-as bajnoki mérkőzéseken elérte a húszgólos határt: Tököli Attila. Ugyancsak ő az egyetlen, aki tavasszal és ősszel is legalább tíz gólig jutott.

Dénes Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Tököli Attila csapata góljainak csaknem a felét szerezte ősszel.
[/caption]Nem ok nélkül ajánlgatták Erwin Koemannak az ősz eleji csatárínség idején a magyar NB I-et (megengedem: a kapitánynál jobban) ismerők Tököli Attilát. A számok is alátámasztják: az öntörvényű, de remek képességekkel megáldott csatár volt a hazai élvonal legjobbja 2008-ban. A Paks támadójáról, persze, nem most derült ki, hogy az elmúlt évtized egyik legjobb magyar csatára. Kár, hogy soha nem próbálta ki magát jó formában egy képességeihez igazán méltó külföldi csapatban, illetve, hogy amikor a Köln játékosa volt, rejtélyes betegsége miatt nem futballozhatott.

A baranyai származású támadó pályafutásának első csúcspontja a Dunaferrnél töltött öt év volt: 166 bajnokin 104 gólt szerzett. Utána két éven át a Ferencvárosban játszott (51 bajnokin 22 találat volt a mérlege), majd külföldre szerződött. Sem a Köln, sem pedig a két ciprusi alakulat, a tavaly ősszel európai hírnévre emelkedett Anorthoszisz, illetve az AEL Limasszol színeiben nem tudta megközelíteni korábbi hazai eredményességét. Ráadásul alig jutott játéklehetőséghez. 2006 őszén hazatért – minden korábbi fogadkozása ellenére a Ferencvárosba. NB I-es jövedelemért – az NB II-be. Ősszel megint a régi volt, nem rajta múlott, hogy a Fradi nem tudott visszakerülni az élvonalba. Vagy éppen azon, hogy tavasszal már csak egy mérkőzésen játszott.

2007 nyara óta a Paks játékosa. Első idényében tizenöt gólig jutott: az első félévben négy, tavasszal – miután beilleszkedett a csapatba – tizenegy gólt szerzett. 2008 őszén tíz gólt lőtt, ezzel Bajzát Péter mögött második az NB I góllövőlistáján. Tavasszal akadt egy olyan hétmérkőzéses sorozata, amely alatt csak egy meccsen nem talált a kapuba. Ősszel öt alkalommal szerzett olyan gólt, ami döntetlenhez vagy győzelemhez segítette a Paksot. Tököli Attila csapata góljainak csaknem a felét szerezte ősszel (huszonegyből tízet), s megközelítőleg ilyen jó volt a mérlege tavasszal is (tizenegy huszonötből).

Feltétlenül különleges, hogy az aktuális bajnokság két legeredményesebb játékosa a 13. és a 14. helyezett csapaté. Más kérdés, hogy a tabella egyik specifikuma, hogy a Győr és a Paks még ezzel a bajnoki helyezéssel is sokkal inkább – mondjuk – a negyedik helyezett Haladás, mintsem a Siófok vagy a REAC vetélytársa. (Akkora a pontkülönbség a harmadik helyezett Vasas és a tizennegyedik Paks között, mint a tolnai gárda és a közvetlenül mögötte álló Siófok között.)

2008 legeredményesebb csatárai (tavasz + ősz = összesen)

Tököli Attila (Paks) 11 + 10 = 21

Oláh Lóránt (Kaposvár, Debrecen) 10 + 8 = 18

Waltner Róbert (ZTE) 10 + 8 = 18

Bajzát Péter (Győr) 5 + 11 = 16

Németh Norbert (Vasas) 8 + 7 = 15

A 2008-as, naptári éves góllövőlistán Oláh Lóránt követi Tökölit: az egyetlen az év legjobbjai közül, aki klubot váltott nyáron. A vajdasági származású támadó tavasszal még a Kaposvár színeiben termelt tíz gólt, ősszel már a Debrecent segítette nyolc góljával a félidényes bajnoki címhez. Nem a magyar futball neveltje: az 1979-es, zentai születésű csatár már felnőtt játékosként került az anyaországba, ahol előbb a Szolnok színeiben játszott, majd 2004-ben Kaposvárra került. Négy idény alatt, 116 bajnokin 49 gólt szerzett. Többször felvetődött, hogy a magyar állampolgárság megkapása után számításba veszi az aktuális szövetségi kapitány – aztán hiába lett Oláh valóban magyar állampolgár, nem kapott meghívót. Idén már harmincéves lesz, okkal gondolja ő maga is, hogy elszaladt mellette az esély. Külföldön azért akadt már arra példa, hogy valaki hasonló korban megkapja élete nagy lehetőségét.

Nem tudott visszakerülni a válogatottba az NB I 2007–2008-as idényének gólkirálya, Waltner Róbert sem, pedig 18 gólt termelt 2008-ban. Tízet tavasszal, aztán nyolcat ősszel, pedig nem volt kifejezetten nyugodt a legutóbbi féléve. Akadtak vitái Supka Attilával, ám Csank János érkezése után visszanyerte formáját. Az idény utolsó harmadában különösen jól játszott, az utolsó öt bajnokiján hat gólt szerzett.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Bajzát (fehérben) azon kevesek közé tartozott, akik olyan teljesítményt nyújtottak, amilyet a tulajdonosok vártak a Győrtől.
[/caption]Bajzát Péter tizenegy gólt jegyzett ősszel a Győr mindössze 23 találatából. Azon kevesek közé tartozott, akik olyan teljesítményt nyújtottak, amilyet a tulajdonosok vártak a csapattól. A Németországból hazatérése óta Győrben futballozó csatár viszonylag gyengébb tavasza (öt gól) után ismét visszanyerte azt a formáját, amivel 2006–2007-ben gólkirályi címet nyert. Még egy játékos érdemel feltétlenül kiemelést 2008-as teljesítménye alapján: a Vasas – alapszakmáját tekintve – támadó középpályása, Németh Norbert. Egyenletes teljesítményt nyújtott, tavasszal nyolc, ősszel hét gólt szerzett, egyik félidényben sem akadt nála eredményesebb klubtárs – ősszel Petar Divics ugyancsak hét gólig jutott.
 
Hozzátartozik a teljes képhez, hogy néhány játékos csak nyáron került a magyar NB I-be, ezért nem értékelhető egészéves teljesítménye. Ilyen Kabát Péter és a Nyíregyháza román csatára, Radu Bogdan Apostu. Hercegfalvi Zoltán nagyszerű őszt zárt, tavasszal ellenben nem talált a kapuba. Az újpesti Tisza Tibor tíz gólt lőtt tavasszal, de sérülése miatt 45 perc kivételével a teljes őszi idényt kihagyni kényszerült.

Oláh Lóránt (Kaposvár, Debrecen) 10 + 8 = 18

Waltner Róbert (ZTE) 10 + 8 = 18

Bajzát Péter (Győr) 5 + 11 = 16

Németh Norbert (Vasas) 8 + 7 = 15 futball Tököli Attila csapata góljainak csaknem a felét szerezte ősszel. Bajzát (fehérben) azon kevesek közé tartozott, akik olyan teljesítményt nyújtottak, amilyet a tulajdonosok vártak a Győrtől. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!