Hírek

2009.01.04. 17:41

Tízszer több önkéntes tűzoltó kellene Magyarországon

Éppen tízszer több önkéntes tűzoltóra lenne szükség hazánkban, hogy csökkenjenek a fehér foltok, és a riasztástól számított első beavatkozási idő országos átlaga 20 percről maximum 10-15-re csökkenjen. Ezt Dobson Tibor ezredes, a katasztrófavédelem volt szóvivője mondta, aki az év elejétől fővárosi régiós tűzoltóparancsnok lett.

mti

Kifejtette: országos viszonylatban ma 250 emberre jut egy tűzoltó, és ebben a számban az önkéntesek, a hivatásosok és a létesítményi tűzoltók is benne vannak. Ezzel szemben Ausztriában 25 emberre jut egy. Az ezredes megjegyezte, hogy „olcsóbb” egy önkéntes tűzoltóságot létrehozni, mint egy hivatásost. A jelenlegi adatok szerint egyébként az országban több mint nyolcszáz egyesületben mintegy nyolcezer önkéntes tűzoltó van, a hivatásosok és a létesítményi tűzoltók száma alig valamivel több.

Dobson azt is elmondta, hogy ott, ahol van hivatásos vagy köztestületi tűzoltóság, a riasztástól számított 10 percen belül megkezdődik az első beavatkozás, de vannak olyan fehér foltok az országban, ahol több mint kétszer ennyi időre van szükség. E területeken lenne nagy szükség az önkéntesek munkájára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!