Hírek

2009.01.09. 16:39

Tíz százalékkal zuhant a kivitel és a behozatal

Utoljára a 90-es évek elején tapasztalt zuhanást produkált a magyar külkereskedelem novemberben

M. S.

Utoljára a 90-es évek elején tapasztalt zuhanást produkált a magyar külkereskedelem novemberben – áll a statisztikai hivatal tegnap ismertetett adataiban. A kivitel és a behozatal egyaránt tíz százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez sorban a harmadik hónap, amikor csökkent a külkereskedelmi termékforgalom.

A számok egyértelműen jelzik: a magyar gazdaság tizenöt éve nem látott válság felé tart. A pénzügyiből gazdaságivá terebélyesedett globális krízis lassacskán teljesen maga alá gyűri hazánkat: uniós felvevőpiacaink leálltak, nincs igény a Magyarországon előállított termékekre. Az eredmény: a multinacionális vállalatok sorra leállítják vagy mérséklik az exportra szánt termelést magyarországi üzemeikben. Ennek viszont a gazdasági teljesítmény visszaesése, a bérek befagyása, valamint tömeges elbocsátás a következménye.

A problémák közvetlen környezetünkben sem kisebbek, Csehországban például nem kevesebb mint 17 százalékkal zuhant az ipar termelése, Ukrajnában pedig az ötödével. Óriási bajban van a német gazdaság is, amelynek kivitele 10,6 százalékkal zuhant novemberben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!