Hírek

2009.01.14. 18:59

Tiltakoznak a vendéglátósok: fele annyiféle feles lesz a kocsmákban

Közösen emelték fel hangjukat a különböző vendéglátós érdekképviseleti szervezetek a február elsejétől életbe lépő, úgynevezett standörvény ellen, ami kötelezővé teszi a szeszesitalkészletek napi leltározását.

N. M.

Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke a szakmai szervezetek szerdai közös sajtótájékoztatóján kiemelte: a napi standolás gyakorlata nem oldja meg a feketegazdaság elleni küzdelmet, ami az eredeti célja lenne. Ezzel szemben gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből egy-másfél órát is elvehet, és jelentős többletkiadást okoz a vállalkozóknak.

A vendéglátói érdekképviseletek tiltakozásképpen azt ajánlják tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatályba lépéséig fokozatosan csökkentsék ötven százalékkal az égetettszesz-kínálatukat. „Csak a választék kurtításával tudnak ugyanis a vendéglátósok megbirkózni a napi standolás okozta adminisztratív többletterhekkel” – indokolt szerkesztőségünknek Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Háber arra kérte a tagokat, hogy az intézkedésről látható helyen tájékoztassák a vendégeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, a Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke a napokban indítványozta a rendelkezés visszavonását, ezt az érdekképviseletek is támogatják. Erről azonban a parlament legkorábban az első tavaszi ülésén tárgyalhat február 16-án, így elsején biztosan életbe lép a napi stand.

A fröccsöt és a koktélt is tiltják a szabályok

„A napi standolás mellett számos egyéb olyan jogszabállyal vannak problémáink, amelyek ellehetetlenítik a szakmát” – mondta érdeklődésünkre Háber Tamás. Példaként említette, hogy a jelenlegi szabályok szerint fröccsöt vagy koktélt sem készíthetnének a vendéglátósok. „Ez ugyanis új jövedéki termék előállításának minősül, amire csak az adóraktári engedéllyel rendelkezők jogosultak. És ők is csak úgy, ha minden egyes hosszúlépésre zárjegyet raknak” – magyarázta a furcsa helyzetet. Háber amondó: egyszerűbb lenne a szakma meghallgatásával jó törvényeket létrehozni, mint a meghozott rosszakat kijavítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!