Hírek

2009.01.06. 13:11

Teljesen leállhat az orosz gáztranzit

A Gazprom teljesen leállíthatja Európa részére tranzitra szánt gázának szállítását Ukrajnába - jelentette ki kedden délben az ukrán szállítóvállalat, a Naftogaz elnöke.

BAMA

Oleg Dubina arra hivatkozott, hogy a Gazprom szállításai fokozatosan csökkennek és a korábbi 260 millió köbméternyi szállított mennyiség már napi 72 millióra esett vissza keddre.

Mint ismeretes, az Európa felé szállító ukrán vezetékrendszer négy tagjából hármat leállítottak.  Erről a Gazprom elnökhelyettese beszélt kedden.

A Földgázszállító Zrt. (FGSZ) a délelőtt folyamán nem kapott tájékoztatást az ukrán partnerétől arról, hogy kedden mennyi földgázt szállítanak Magyarországra, miután az ukrán Naftogaz keddi kora reggeli bejelentése szerint az orosz Gazprom mintegy kétharmadával csökkentette az Európába irányuló földgázszállításait.

Magyarországon a tárolókban lévő földgázból közel a napi maximum mennyiséget veszik ki, miután csökkent az Ausztriából Magyarországra érkező földgáz mennyisége is kedden, mert Ukrajna korlátozta a Szlovákián keresztüli szállítást Nyugat-Európába. A csökkenés mértékét nem közölték. Ausztria felől egyébként napi átlagban mintegy 6-7 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra.

A kedden kieső gázmennyiséget a föld alatti tárolókból pótolják. Kedden a várható felhasználás 68 millió köbméter.

Az E.ON Földgáz Storage tárolóiból napi maximum 51,5 millió köbméter gázt lehet kivenni tíz napon keresztül, utána technikai okok miatt kicsit kevesebbet. A magyarországi tárolókban több mint 3 milliárd köbméter gáz van, és további 500 millió a stratégiai készlet mennyisége, amihez csak az energiaügyekért felelős miniszter döntése nyomán nyúlnak.

Hétfőn Ukrajna felől a szerződött mennyiségnél 8 millióval kevesebb, 30 millió köbméter földgáz érkezett, de ebből mintegy 10 millió köbméternyit déli irányba szállítottak tovább.

Az ukrán gázipari cég, a Naftogaz szóvivője kedden reggel közölte, hogy a Gazprom kedden csak 92 millió köbméter fölgázt szállít az európai fogyasztóknak a hétfői 221 millióhoz, illetve a megelőző napokban szállított 300 millió köbméterhez képest.

Az orosz Gazprom hétfőn azt közölte, hogy az Európának szánt, Ukrajnán keresztül történő földgázszállítását 65,3 millió köbméterrel, vagyis annyival csökkenti, amennyit a Gazprom szerint Ukrajna ellop. Ezt a 65,3 millió köbméternyi földgázt Putyin kormányfő hétfői bejelentése szerint Ukrajna megkerülésével Törökországon és Fehér-Oroszországon keresztül akarják szállítani. Kijev tagadja a lopás vádját és Oroszországra hárítja a felelősséget, amiért az nem hajlandó többletmennyiség szállítására.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a Londonban tartott sajtótájékoztatóján kedden azt mondta: a Gazprom az ukrán tranzitcég, a Naftogaz "túszává vált", miután a vállalat négyből három exportvezetéket lezárt. Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami "példátlan mennyiségcsökkenés".

A Gazprom vezető tisztségviselője "nagyon fontosnak" nevezte az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékek mielőbbi megépítését. Az MTI kérdésére pedig azt mondta: a Nabucco-tervezetet a Gazprom nem tekinti saját, Ukrajnát elkerülő tervezett vezetékrendszerei versenytársának.

Az orosz-ukrán gázvita , amely az év végén és év elején egy ideje mindig újra borzolja az európai kedélyeket, az idén különösen eldurvult. Ennek kisebb részben politikai, nagyobb részben gazdasági okai vannak.

Az egyik fő politikai ok az ukrajnai belharcokban keresendő: Viktor Juscsenko elnök és Julija Timosenko kormányfő a gázprobléma megoldásával is saját magának igyekszik pontokat szerezni a következő választásokra. A két vezető ezúttal már közös irányba húz.

A Gazprom december végén ezer köbméterenként 250 dolláros áron ajánlotta Ukrajnának a gázt 2009-re, ami ugyan jóval több az előző évi 179,8 dollárnál - mivel a két ország korábban megállapodott arról, hogy három év alatt áttérnek a világpiaci árra -, de még így is igen kedvező lett volna, ha nem is annyira, mint amilyen előnyős áron kapja a gázt némely más volt szovjet köztársaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!