Hírek

2009.01.08. 11:10

Tarolt A lyukas zászló Amerikában

A lyukas zászló (Torn from the Flag) című független 1956-os dokumentumfilm a játékfilmekkel egy kategóriában versenyezve első helyezést ért el Kaliforniában a Beverly Hills-i Hi-Def (HD) Filmfesztiválon - tudatták az alkotók az MTI-vel.

BAMA

Az Egyesült Államokban élő Kovács Klaudia rendező szociopolitikai, történelmi dokumentumfilmje a kommunizmus nemzetközi hanyatlásáról és az 1956-os magyar forradalom jelentős, egész világra gyakorolt hatásáról szól.

A 96 perces alkotás bemutatja az 1945-től 1991-ig tartó időszakot, az akkori nagyhatalmak közötti rivalizálást és az 1956-os magyar forradalmat mint a kommunista rendszer későbbi hanyatlásának katalizátorát. Interjúkban és archív felvételeken olyan ismert politikusok szólalnak meg, mint Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Henry Kissinger, Habsburg Ottó, továbbá Göncz Árpád, Pozsgay Imre, Horn Gyula és Berecz János.

Kovács Klaudia az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a többszörös díjnyertes Kovács László operatőr közreműködésével készítette a filmet, amelyben láthatóak Hollywood mindkét legendás alkotójának az 56-os forradalomról készült felvételei is. A lyukas zászló vezető operatőre Kovács László volt, akinek ez volt az első nagyfelbontású digitális (HD formátumú) filmje, egyben utolsó munkája. (A kiváló operatőr 2007-ben hunyt el.)

A lyukas zászló premierje Hollywoodban, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiválján volt 2007 novemberében; azóta 16 mustrára hívták meg. Egyebek mellett elnyerte a Tiburoni Nemzetközi Filmfesztivál Arany Filmtekercs-díját a legjobb operatőri munka kategóriában, ahol szintén egy kategóriában versenyzett a játékfilmekkel.

A filmet nemzetközi sikerei ellenére még nem mutatták be Magyarországon. Az elsődlegesen mozi és televíziós forgalmazásra készült dokumentumfilm - amelyet a rendező el szeretne juttatni a hazai közönséghez is - Kovács Klaudia szerint alkalmazható lenne az oktatásban is taneszközként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!