Hírek

2009.01.27. 15:26

Sajtóeseményről zárták ki a szlovák elnököt fricskázó újságírót

Nem engedték be a szlovák elnöki palotába az egyik szlovák televízió riporterét, aki korábban kifigurázó összeállítást készített Ivan Gasparovic elnökről. Az elnöki szóvivő szerint az újságíró tisztességtelenül próbálta lejáratni az elnököt, ezért nem mehetett be a hétfői sajtóeseményre.

BAMA

Nem engedték be hétfőn a pozsonyi elnöki palotába az egyik szlovák kereskedelmi televízió riporterét, mert az újságíró korábban kifigurázó montázst készített a szlovák elnökről. Az incidens azonnal nagy vihart váltott ki a szlovákiai újságírók körében, s a Szlovák Újságírók Szövetsége bejelentette: kivizsgálja az ügyet.

A Joj televízió riporterét az új szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajcák kinevezési ceremóniájáról tiltotta ki az elnök szóvivője. Marek Trubac szóvivő a szokatlan eljárást azzal indokolta, hogy Jana Krescanko Dibáková a hét végén olyan összeállítást készített Ivan Gasparovic elnökről, amely szerinte "nem volt tisztességes", és sértette a köztársasági elnök méltóságát.

Gasparovic pénteken jelentette be, hogy indul a márciusi elnökválasztáson, de beszédében több bakit is vétett. "Jelöltetem magam az elnök államfői posztjára" - jelentette ki egyebek között. Ez adta az ihletet a televíziós újságírónak, hogy megnézze az archív felvételeket és egy csokorra valót összeszedjen Gasparovic nyelvbotlásaiból, amit aztán a Joj televízió leadott.
   
Trubac azt mondta, megérti az újságíró kizárása miatti felháborodást, de szerinte a Joj riportere elfogultan dolgozta fel a témát és az elnökválasztási kampány kezdetén ártani akart Gasparovicnak.  "Tudom, hogy nem szokványosan döntöttem, mikor kizártam őt (a ceremóniáról). Remélem azonban, hogy utoljára kellett ilyen módszerhez folyamodnom. Nem vagyok a demokrácia, a sajtó- és a szólásszabadság ellensége..." - reagált a kritikákra a szóvivő.

Robert Fico kormányfő viszont kiállt az elnöki hivatal eljárása mellett. Fico, aki szinte folyamatos harcban áll a szlovák újságírókkal, kijelentette: nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy egy köztisztviselő sajtótájékoztatójáról, vagy más hasonló eseményről kitiltsanak személyeket vagy sajtóorgánumokat. Szerinte minden esemény rendezőjének jogában áll meghatározni, hogy arra kit hív meg, kit enged be, vagy nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!